Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Asteroiden 2014 JO25 passerar jorden på 1,8 miljoner kilometers avstånd. Det är bara drygt fyra gånger mer än avståndet mellan jorden och månen.

© ESA / Carril
Universum - Asteroider

Titta uppåt: Sällsynt asteroid dundrar förbi nära jorden

Du får bara den här chansen en gång i ditt liv, men det går faktiskt att ta den från din bakgård. Se hur en gigantisk stenklump dundrar förbi nära vår planet - för att först återvända om 500 år.

Ensamt och hemlighetsfullt susar den minst 650 meter långa asteroiden genom rymden i över 120 000 kilometer i timmen.

Och du kan slå följe med den – i alla fall med ögonen.

Efter mörkrets inbrott onsdagen den 19 april kan alla de som gillar asteroider – för första och enda gången i sitt liv – se asteroiden 2014 JO25 passera nära jorden.

Hög reflektion säkrar unik upplevelse

Den jordnära asteroiden dundrar förbi vår planet med ett avstånd på 1,8 miljoner kilometer. Det är bara 4,6 gånger avståndet till månen – och det närmaste en så stor asteroid har varit jorden sedan 2004.

>> Är du fascinerad av himlens underverk? Följ med på solförmörkelseresa!

2014 JO25 har inte farit förbi jorden på över 400 år och den kommer först att dyka upp igen om 500 år då den återvänder i sin bana runt solen.

Asteroidens yta är dubbelt så reflekterande som månens och de astronomientusiaster som är utrustade med en kraftfull kikare eller ett mindre teleskop kommer därför att kunna njuta av asteroidens sällsynta besök på himlen.

Nasa spanar också uppåt

Exakt vad asteroiden består av och hur den ser ut är fortfarande en gåta och därför kommer astronomerna också att rikta blicken uppåt när asteroiden passerar.

Nasas Goldstone Solar System Radar i Kalifornien i USA och Arecibo-observatoriet i Puerto Rico kommer att utföra radarobservationer som bland annat ska kartlägga steroidens yta mer detaljerat ned till en grad av några få meter.

Goldstone Solar System Radar (överst till vänster) och Arecibo-radioteleskopet (nederst till vänster) kan – till skillnad mot markbaserade optiska teleskop som uteslutande fångar upp ljus – generera bilder av asteroiders yta (exemplet till höger).

© NASA / NOAA

Läs också:

Asteroider

Gigantisk asteroid passerar jorden

2 minuter
Vesta-asteroiden i rummet
Asteroider

I slutet av november: Himlens starkaste asteroid blir synlig

3 minuter
Asteroider

Asteroid lyser upp natthimlen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj