Ny undersökning: Mördarvind utplånar oss innan asteroider gör det

Om en jätteasteroid plötsligt en dag är på kollisionskurs med jorden är det inte själva stenen i sig som kommer att utrota oss, utan de våldsamma vindarna som den skapar. Det visar nya beräkningar från England.

Undersökningen är en så kallad fallstudie av tre olika asteroidenedslag.

© Shutterstock

Glöm allt om jättetsunamier, supervulkaner och gigantiska soleruptioner. Ett av de stora hoten mot människans överlevnad kan vara något så enkelt som vindbyar.

Det visar en ny studie som forskare från University of Southhampton i England har gjort.

De har räknat ut att våldsamma, tornadoliknande vindar kommer bli det som förintar större delen av jordens befolkning om vi en dag kommer i närheten av en apokalyptisk asteroid.

Tre skräckscenarier

Undersökningen är en så kallad fallstudie där forskarna har beräknat antalet skadade vid tre olika asteroidscenarier:

  • En asteroid som exploderar i jordens atmosfär.

  • En asteroid som kolliderar med jordens yta.

  • En asteroid som störtar ned i havet.

I varje scenario kommer cirka 85 procent av alla dödsfallen enligt forskarna bero på de våldsamma vindarna som uppstår på grund av tryckvågor från explosioner i atmosfären eller av själva kollisionen.

Inträffar var 40 000:e år

Beräkningarna bygger bland annat på kunskap om befolkningstäthet och studier om hur många timmar per dag som vi är relativt oskyddade.

Men innan du rusar iväg och investerar dina pengar i diverse skyddsutrustning är det värt att nämna att asteroider av den storleken enbart förväntas träffa jorden en gång vart 40 000:e år - med endast 0,01 % chans för att det påverkar jorden de kommande 100 åren.