Illustration af DARTs sammenstød med Dimorphos

LIVE: Självmordssond sätter kurs mot asteroidkollision

Se när Nasa skjuter upp rymdsonden DART – försökskanin i ett försvar mot asteroider som hotar att träffa jorden.

Se när Nasa skjuter upp rymdsonden DART – försökskanin i ett försvar mot asteroider som hotar att träffa jorden.

NASA/Johns Hopkins APL

Snart skickas rymdsonden Double Asteroid Redirection Test DART iväg mot en frontalkollision med en asteroid som kretsar runt solen.

DART:s självmordsuppdrag är att avgöra om befintlig teknik kan avleda asteroider som befinner sig på kollisionskurs med jorden.

Genom en livevideolänk låter Nasa dig möjligheten att på nära håll följa uppskjutningen, som enligt plan äger rum tidigt på morgonen den 24 november cirka klockan 07.20 svensk tid.

VIDEO: Följ DART:s sista farväl till jorden här

DART ska torpedera asteroid

DART är ungefär lika stor som en liten bil och lyfter ombord på en SpaceX Falcon 9-raket som tar rymdfarkosten ut ur jordens omloppsbana, mot dubbelasteroiden Didymos.

Rymdfarkosten når asteroiden och dess mindre följeslagare, månen Dimorphos, i oktober 2022.

Sondens ena instrument, den optiska kameran DRACO, är baserad på missilteknologi och designad för att ta bilder på de två asteroiderna samt för att styra DART utan kommandon från jorden.

Efter en systemkontroll ändrar DART kurs och börjar sitt självmordsuppdrag.

Cirka tio dagar före kollisionen frigör DART en liten satellit som heter LICIACube, som ska skicka bilder och information tillbaka till jorden.

Planetsköld ska skydda mot asteroidkatastrof

Rörelseenergin från DART, som dundrar in i Dimorphos i 6,6 km/s tack vare en avancerad jonmotor, bör förkorta månens omloppstid med flera minuter. Teleskop här på jorden kommer att kunna se skillnaden.

Grafik av DART:s kollisioner

Den minskade hastigheten hos den kretsande månen resulterar i en omloppsbana närmare Didymos och påverkar därför hastigheten och omloppsbanan för den större asteroiden.

© NASA/Johns Hopkins APL

2024 kommer ESA-sonden Hera att skickas upp för ett återbesök i Didymossystemet och studera skadan från DART-kollisionen i detalj.

Kunskap från båda uppdragen kommer att avgöra om sonder kan användas för att skjuta asteroider ur kurs.

Didymos och Dimorphos passerar jorden på ett avstånd av 5,9 miljoner kilometer år 2123 och hotar därför inte jorden direkt. Men det kretsar drygt 22 000 asteroider runt solen i banor som för dem farligt nära vår planet.

Farliga asteroider

Jorden omges av 22 000 potentiellt farliga asteroider som riskerar att utplåna allt från en stad till hela vår civilisation.

© JPL-Caltech/NASA

Redan 2022 passerar en asteroid som återfinns på listan över farliga himlakroppar som befinner sig på kollisionskurs. Lyckligtvis är risken för en kollision med jorden 1 på 3 800 och därmed möjlig att bortse från.

Inom de närmaste 100 åren finns det inga kända asteroider större än 140 meter i diameter som befinner sig på kollisionskurs med oss. Men endast cirka 40 procent av asteroiderna i den storleken tros vara upptäckta.

Om DART:s uppdrag blir framgångsrikt har astronomer kommit ett steg närmare en försvar som kan hålla jordens omloppsbana fri från hinder.