Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesta-asteroiden i rummet

Himlens starkaste asteroid är synlig

STJÄRNGUIDE: I slutet av november är Vesta-asteroiden synlig på natthimlen. Det motsvarar att vi kan se en cirka två centimeter stor sten på tio kilometers avstånd.

Shutterstock

Om Vesta-asteroiden

Asteroiden Vesta är bara 525 kilometer stor och befinner sig 276 miljoner kilometer bort. Trots det är den synlig på himlen i slutet av november. Det går att jämföra med att du skulle kunna se en 18 millimeter stor sten på tio kilometers avstånd.

Fenomenet är dock möjligt eftersom asteroidens yta består av ett antal olika reflekterande stenarter som får Vesta att lysa kraftigt på stjärnhimlen.

Just på grund av dess synlighet har Vesta under många år varit föremål för studier, och 2012 gick Nasas rymdsond Dawn i omlopp runt Vesta.

Uppdraget till asteroidebältet

1 / 3
123
Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

2015 avslutade rymdsonden Dawn sitt uppdrag där den som första rymdfarkost någonsin kretsade runt två himlakroppar, nämligen asteroiden Vesta och dvärgplaneten Ceres.

© shutterstock, nasa og merete obæk

Där hittade astronomerna tecken på att det en gång funnits vatten på asteroidens yta, vilket var en överraskning eftersom Vesta både saknar atmosfär och är iskall.

Astronomerna funderar nu på om det kan dölja sig ett lager is långt under Vestas yta som Dawnrymdsonden inte upptäckte då den kretsade runt asteroiden.

En handkikare räcker

Om du vill ta en titt på den ljusstarka asteroiden behöver du en handkikare. Vesta befinner sig nämligen precis på gränsen för vad du kan se på himlen utan optiska hjälpmedel, men det krävs inte mer än en vanlig 8 x 50-handkikare för att kunna se asteroiden på himlen.

I slutet av november hittar du den i sydlig riktning, ungefär halvvägs upp på himeln, varifrån den rör sig i en nordvästlig bana mot horisonten.

GUIDE TILL VESTA

© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    I slutet av november står asteroiden Vesta halvvägs upp på himlen mot söder klockan 23 (i siktet runt stjärnbilden valfisken). Hitta en mörk plats utan störande artificiellt ljus från exempelvis trafik och byggnader för att se den.

  • SYNLIGHET?

    Vestas ljusstyrka är cirka magnitud 6,7 – det vill säga inte helt synlig med blotta ögat. Därför behöver du en handkikare eller eventuellt ett teleskop om du vill se asteroiden.

    Klockan 23 kan du rikta kikaren rakt söderut, halvvägs upp på himlen – där hittar du den starkt lysande asteroiden. Om du vilar kikaren mot något stabilt så blir bilden tydligare.

Läs också:

Asteroider

Asteroid lyser upp natthimlen

2 minuter
Asteroider

Se Nasas plan som ska förhindra katastrofen

4 minuter
Månens yta och jorden sedd från Apollo 11, 1969
Månen

TEMA: Människan återerövrar månen

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj