Meteorregn i helgen – Perseiderna passerar jorden
Meteorregn

Tusentals stjärnfall kommer att lysa upp himlen i helgen när Perseiderna passerar jorden.

© Shutterstock

Himlen fylls av stjärnfall i helgen

En avlägsen komet är anledningen till de tusentals stjärnfall som uppstår när resterna från dess resa i inre solsystemet brinner upp i atmosfären.

10 augusti 2017 av Michael Friislund

Ta din stora kärlek i handen, lägg er under den bara himlen och önska er något. Årets största meteorregn, Perseiderna, målar himlen alldeles randig i helgen.

100 stjärnfall per timme

Förra året kunde man observera mer än 150 stjärnfall per timme när regnet nådde sin höjdpunkt. Även om en trekvartsfull måne stjäl något av glansen så gör de många särskilt starka stjärnfallen (även kallade eldkulor) som kännetecknar Perseiderna att regnet trots allt blir tydligt på stjärnhimlen.

Natten mellan fredag och lördag

Det går att se stjärnfall hela helgen, men natten mellan den 11 och 12 augusti når stjärnshowen sin höjdpunkt med uppemot 100 stjärnor per timme.

Meteorerna härstammar från stjärnbilden Perseus, som har gett namn åt Perseiderna. Perseus kommer fram i norr efter solnedgången och rör sig mot öster, så om man vill få se så mycket som möjligt ska man ha blicken riktad mot den nordöstra stjärnhimlen.

En sällsynt gäst

Meteorsvärmen är rester från kometen 109P/Swift-Tuttle som passerar det inre solsystemet vart 133:e år.

Senaste gången den passerade var 1992 och var du inte vaken då så kan du inte  räkna med att du får se den eftersom den först kommer tillbaka 2126.

Även om kometen är långt borta nu har den lämnat efter sig en ström av damm och småstenar och när dessa rester når jordens atmosfär i 59 kilometer i sekunden – mer än 200 000 kilometer i timmen – brinner de upp och skapar den spektakulära ljusshowen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: