Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Universum - Asteroider

Främmande objekt flyger genom solsystemet

En blixtsnabb asteroid är på genomresa i vårt solsystem. Det är första gången som forskare har registrerat en rymdsten på besök från en annan stjärna.

Den 19 oktober fångade teleskopet Pan-STARRS på Hawaii, USA, en liten ljusblixt från en asteroid.

Blixten härstammar dock inte från en vanlig rymdsten som befinner sig i kretslopp runt solen: Beräkningar av objektets rörelseriktning visar att den 400 meter breda stenen har gjort resan utifrån och in i vårt solsystem.

Objektet A/2017 U1 är därmed den första observerade asteroid som befinner sig på en interstellär resa från stjärna till stjärna.

Banen är för rak

De flesta av solsystemets asteroider kretsar stabilt runt solen i asteroidebältet mellan Jupiter och Mars. Men genom att mäta A/2017 U1:s så kallade excentricitet kunde forskarna se att asteroiden måste komma från en plats utanför solsystemet.

Excentriciteten beskriver hur cirkulär himlakroppens bana är. Om excentriciteten är 0 har objektet en perfekt cirkulär bana, medan objekt med en excentricitet närmare 1 rör sig i en långsträckt ellips.

A/2017 U1:s har en excentricitet på knappt 1,2 och banan är väldigt rak, vilket den inte är för en asteroid i kretslopp. Forskarna tror därför att A/2017 U1 kommer utifrån, bortom vårt solsystem.

Tog en skarp sväng

Enligt Nasas beräkningar kom A/2017 U1 i riktning från stjärnbilden Lyran.

Stenen flög i 25,5 km/s genom solsystemet och passerade jorden med ett avstånd på 24 miljoner kilometer.

Utmed vägen tog solens gravitation tag i asteroiden, vilket resulterade i att asteroiden svängde i en hårnålskurva och nu är på väg mot stjärnbilden Pegasus, ut ur solsystemet.

Läs också:

Asteroider

Sällsynt asteroid dundrar förbi nära jorden

0 minuter
Asteroider

Asteroider hotar oss från rymden

1 minut
Asteroider

Bilder av asteroid överraskar forskarna

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj