Den nya trojanen, som har fått namnet 2020 XL5, är nästan 1,2 kilometer bred och består sannolikt av kol, skriver de spanska forskarna i rapporten.
XL5 är bara den andra jordtrojanen som astronomerna har hittat. År 2010 upptäcktes den första, 2010 TK7, efter årtiondens jakt. Astronomerna har nämligen känt till trojanska asteroider länge – Jupiter har fler än 11 000, Neptunus har 32, Mars nio och Uranus en enda.
Astronomerna räknar med att det också döljer sig flera i jordens omloppsbana. Och de blir lättare att hitta nu, eftersom data från XL5 kan guida de professionella stjärnkikarna.
Det finns också rika möjligheter att samla in mer kunskap om nya granne, för enligt forskarnas beräkningar kommer den att hänga kvar i vår omloppsbana som jorden under kommande 4 000 år.
Gravitationsfältens blinda vinkel skyddar asteroiden
Vår nya granne upptäcktes i december 2020, men det är först nu som forskarna är säkra på att XL5 rent faktiskt är en jordtrojan.
Just därför att asteroiden följer samma bana runt solen som vi gör, är det svårt att observera den. Det krävs en mycket snäv vinkel för att få syn på XL5 – oftast i skymningen, då ljuset försvårar bra bilder.
Även om en asteroid lika så stor som XL5 skulle jämna Tokyo med marken om den kraschade där ska vi inte frukta vår nya granne.
Trojanska asteroider ligger nämligen på speciella punkter i större himlakroppars omloppsbanor, där gravitationskraften från solen neutraliserar attraktionskraften från asteroidens närmaste granne.
Jorden och solen drar lika hårt i XL5, eftersom den ligger på en så kallad Lagrangepunkt, och därför drar varken vår planet eller solen den lilla asteroiden till sig i en kollision.
Asteroid kan bli viktig allierad för astronomerna
Experterna hoppas att XL5 kan bli en viktig allierad i framtidens rymdforskning.
När asteroiden är som närmast jorden i sin omloppsbana är den fortfarande drygt elva miljoner kilometer från oss – ungefär 30 gånger så långt bort som månen befinner sig.
Ändå tror experter att den nya grannen kan bli billigare att besöka än månen på sikt. Och det kan bana väg för att använda den för mellanlandningar på längre rymdexpeditioner och potentiellt utvinna resurser ur den.
Enligt forskarna bakom rapporten kan ytterligare studier av XL5 även kasta ljus över hur trojanska asteroider fångas i Lagrangepunkterna och kanske varifrån de kommer.
Förhoppningsvis kan studier av det slaget göra oss klokare på hur solsystem, månar och andra himlaobjekt blir till.