Shutterstock

Enorm asteroid susar förbi jorden på tisdag

Den är mer än en kilometer bred och dundrar genom vårt solsystem i 70 000 km/h – och på tisdag den 18 januari passerar den jorden på ett avstånd som bara är fem gånger avståndet till månen.

När Leonardo DiCaprio precis har skrämt hela världen i katastroffilmen "Don't Look Up" utspelar sig en liknande händelse i verkligheten. Om än med största sannolikhet utan närkontakt med jorden.

Inte desto mindre desto handlar det om en asteroid klassificerad som ett PHO ("potentially hazardous object") av Nasa, eftersom den är större än 140 meter och kommer relativt nära jorden.

Det skriver det amerikanska vetenskapsmediet EarthSky.

I och med att världsrymden som bekant innehåller tämligen stora avstånd kommer asteroiden inte att susa precis över huvudena på oss. Avståndet mellan asteroiden och jorden kommer att vara omkring 1,9 miljoner kilometer.

Men det är tillräckligt nära för att amatörastronomer med även ett mindre teleskop kan se asteroiden när den passerar jorden tisdagen den 18 januari. Och så nära kommer den enorma asteroiden inte jorden igen på 200 år.

Den befinner sig alltså i konstant omlopp runt solen och passerar jorden cirka vart 30:nde år.

(7482) 1994 PC1 – det lysande strecket i centrum – fotograferat av Osservatorio Astronomico di Sormano i Italien.

© Osservatorio Astronomico di Sormano

Tre och en halv gång så hög som Eiffeltornet

Asteroiden har namnet (7482) 1994 PC1 och upptäcktes 1994 av den australiske astronomen Robert McNaught.

Genom att undersöka dess bana har astronomer sedan dess hittat tidigare observationer av asteroiden så långt tillbaka som 1974. Det innebär att dess kurs har följts under knappt 48 år.

(7482) 1994 PC1 mäter omkring 1,1 kilometer i diameter, vilket motsvarar tre och en halv gång Eiffeltornets höjd. Asteroiden har dock inte en storlek som gör den till en potentiell planetdödare som i Netflix-filmen med Leonardo DiCaprio.

Ändå är det värt att påpeka att asteroiden som utplånade dinosaurierna för 65 miljoner år sedan tros ha haft en diameter på omkring tio kilometer, vilket innebär att skadorna alltså kan bli enorma om en asteroid med dessa mått träffar jorden.

Det kräver naturligtvis att den har direkt kurs mot jorden, vilket alltså inte är fallet med (7482) 1994 PC1.

En kollision mellan jorden och en asteroid i den här storleksordningen är faktiskt så sällsynt att en sådan händelse bara äger rum vart 600 000:nde år.

© Stellarium

Så här kan du se asteroiden

Tisdagen den 18 januari klockan 22.51 svensk tid passerar asteroiden närmast förbi jorden. Det sker i en hastighet på omkring 70 000 km/h.

Har du tillgång till ett teleskop kan du själv se på medan (7482) 1994 PC1 passerar närmast jorden. Du ska rikta blicken mot stjärntecknet "Fiskarna" i syd-sydöst.

Du kan också – om du inte har ett teleskop själv – följa asteroiden via webbplatsen Virtual Telescope Project, som webbsänder passagen LIVE redan från klockan 21 svensk tid.

Astronomer har identifierat 750 000 asteroider

Nasa och andra rymdorganisationer upptäcker närmast dagligen nya asteroider och hittills har man identifierat omkring 750 000.

Av dem har cirka 27 000 klassificerats som PHO, som potentiellt kan ha ödeläggande konsekvenser om de kolliderar med jorden.

Till och med asteroider som bara är 20 meter i diameter kan göra enorm skada på både natur och människor.

(7482) 1994 PC1 förflyttar sig med en hastighet på över 70 000 km/h, vilket motsvarar knappt 20 kilometer i sekunden.