Astronomer varnar: En del asteroider kommer från en blind vinkel

Data om en oväntad asteroid nära jorden bekräftar att en jättesten från rymden kommer att passera jorden igen om 100 år.

När asteroiden "2019 OK", stor som en fotbollsplan, passerade nära jorden i slutet av juli för tre år sedan, upptäcktes den bara ett dygn innan den flög förbi jorden i 88 500 kilometer i timmen.

Det var som om asteroiden dök upp ur tomma intet från en blind observationsvinkel bakom solen. Teleskop på jorden har nämligen problem med att upptäcka objekt i rymden inuti vår egen omloppsbana runt solen, på grund av det starka solljuset.

Till följd av den sena asteroidvarningen hade astronomerna på Arecibo-observatoriet i Puerto Rico bara 30 minuter på sig att samla in radardata om asteroiden. Dessa data publicerades nyligen på forskningssajten IOPscience.

Syftet med publiceringen är att öka bevakningen av rymden, så att man med bland annat radardata kan upptäcka och motverka andra utifrån kommande jättestenar, som eventuellt kan utplåna städer och befolkningar på bråkdelen av sekund.

Passerar förbi jorden igen

Radardata från det puertoricanska observatoriet visar och bekräftar bland annat att asteroiden har en diameter mellan 70 och 130 meter och flög förbi på knappt 72 000 kilometers avstånd från jorden.

Det motsvarar en femtedel av avståndet till månen – och det är närmare jorden än någon annan större himlakropp har kommit i modern tid.

Forskarna har också med utgångspunkt i insamlade radardata kartlagt 2019 OK:s färdbana under kommande 100 års kretslopp runt solen. Den hälsar på vår planet igen den 26 juli 2116 med det lite mer betryggande avståndet på 4,5 miljoner kilometer, vilket motsvarar knappt tolv gånger avståndet till månen.

Utifrån radardata från Arecibo-Observatoriet i Puerto Rico har astronomerna kategoriserat asteroiden som en sannolik C-typ, vilket motsvarar 75 procent av andra kolhaltiga asteroider i vårt solsystem, som troligen består av lera och silikatsten.

30 000 asteroider runt jorden

Enligt Nasas Centrum för objektstudier nära jorden (CNEOS) finns det i dag cirka 30 000 asteroider, som befinner sig inom bara 200 miljoner kilometers avstånd från jorden – 1,3 gånger avståndet till solen.

Cirka 10 000 har en längd på över 140 meter och kan åstadkomma stor skada om de träffar vår planet.

En asteroid som 2019 OK uppskattas exempelvis ha en effekt som 30 av de atombomber som utlöstes över Hiroshima i slutet av andra världskriget, och då dödade eller sårade mer än hälften av stadens befolkning på drygt 250 000 människor.

Att en asteroid skulle slå ned i en stad är dock högst osannolikt, eftersom städer i dag utgör mindre än en halv procent av jordens totala landyta.

Man har observerat knappt 1 000 av största rymdstenarna, med en diameter på över en kilometer, relativt nära jorden. Det var troligen en asteroid med omkring tio kilometers diameter som för 66 miljoner år sedan utrotade dinosaurierna, förändrade jordens djurliv och bildade förutsättningarna för att människan skulle uppkomma.

Inga nutida mätningar visar dock något hotfullt från rymden och förra sommaren fick Nasa grönt ljus att bygga ett infrarött teleskop, som även i dagsljus ska kunna upptäcka asteroider och kometer på 50 miljoner kilometers avstånd.