Så får en asteroid sitt namn

Mathilde, Eros och (486958) 2014 MU69 - asteroiders och kometers namn kan låta som rena rama rappakaljan. Förstå hur astronomerna döper sina upptäckter.

© Shutterstock

Det flyger miljontals asteroider och kometer runt oss. Och varje gång astronomer får syn på ett nytt ljus i teleskopet måste de hitta på ett namn.

Namnlekar i rymden sker dock enligt strikta regler, så att en sten på 100 kilo inte ska glömmas bort i all hast.

Namnet avslöjar upptäckten

Exempelvis är (486958) 2014 MU69 namnet på nästa objekt som rymdsonden New Horizons besöker.

Vid en första anblick ser det ut som en rörig sifferkombination, men om du delar upp den kan du se det som astronomerna ser.

486958 kategoriserar objektet bland tusentals andra. Detta är asteroid nummer 486958 som erkänts av Den internationella astronomiska unionen, IAU.

2014 avslöjar när astronomer såg objektet första gången.

M: Astronomer delar upp året i halva månader. A betecknar omfånget den 1-15 januari, B de som observerats den 16-31 januari och så vidare.

De använder dock inte I eftersom det liknar talet 1. New Horizons nästa mål upptäcktes i slutet av juni - därav bokstaven M.

U: Inom de cirka 15 dagarna delar astronomerna in objekten i följd. Den första får bokstaven A och så vidare. Detta är således nummer 20.

69: När astronomer hittar 25 asteroider på en månad har de använt alla bokstäver och börjar om från början i alfabetet. Nästa asteroid som de hittar får en ändelse – 1 för den första, 2 för den andra och så vidare.

De började alltså från början 69 gånger i MU-delen av 2014 innan de fann just detta objektet - nummer 1 745 i intervallet.

Himlakroppar får även mer personliga namn i ett system som du kan se här, medan förklaringen till namn som Jupiter, Mars och Jorden finns här.