Visionär strövare ersätter elektronik med kugghjul och fjädrar

Nasa-ingenjörer har tagit fram en mekanisk strövare som klarar att köra runt i den otroliga hettan och det höga trycket på Venus.

Nasas vision för en strövare, som kan utforska Venus, heter AREE.

© Nasa

Venus är så glödhett att elektronik slutar fungera efter bara ett par timmar på planetens yta.

Därför har någon robot aldrig kört runt på vår grannplanet, eftersom en avancerad strövare som dem som kör runt på Mars skulle smälta eller haverera i temperaturer på över 450 °C och ett tryck som är 90 gånger så högt som på jorden.

Den längsta tid en sond har överlevt på Venus är faktiskt inte mer än 127 minuter.

Men nu har forskare från Nasa en ny vision. De ska satsa på hederlig, gammaldags mekanik i stället för den sofistikerade, men ömtåliga, elektroniken.

Inspiration från klockor och maskiner

The Automaton Rover for Extreme Environments – AREE – ska drivas med vindkraft och ska byggas för att klara mer än 100 dagar på Venus.

Vindenergin ska samlas upp i en fjäder, på samma sätt som i en uppdragbar klocka. När fjädern är tillräckligt spänd kan energin frisättas till kugghjul, som sätter fart på de larvband som strövaren ska förflytta sig med.

Även kommunikationen med en satellit ska fungera helt mekaniskt som ett slags morsekod, som skickas med hjälp av en radarsignal som reflekteras på strövarens ovansida.

Venus-strövaren finns fortfarande bara på pappret, men den är ingenjörernas bästa alternativ om de vill utforska den glödheta planetens yta.