Vinnaren är utsedd

Den 16 juli 1969 dundrade Saturn V-raketen mot månen och tog samtidigt mänskligheten in i en helt ny era. Som en hyllning till den ikoniska månraketen lottade Illustrerad Vetenskap ut ett exemplar i Lego och nu har vi hittat den lycklige vinnaren.

© NASA/LEGO/Oliver Larsen

Stort grattis till:

Daniel Örneling

I sin motivering skrev Daniel: För att introducera Lego för min son som älskar allt som har med rymden att göra. Sen har jag själv barnasinnet kvar och kan bygga med Lego hur länge som helst också.

Tack till alla som medverkade i tävlingen.

Psst – vi byggde ihop raketen i förväg...

Vi kunde inte bärga oss, utan måste försöka bygga Saturn V själva.

Vi fick hjälp av Lego-fantasten Allan Bolt Wheadon, som satte ihop de 1969 bitarna på 3,5 timme – det vill säga sex sekunder per bit. Inte illa!

Här ser du resultatet:

GALLERI – Återse raketen som tog människan till månen:

Flerstegsraket hade rymdskeppet högst upp

Saturn V-raketen var indelad i tre raketsteg med Apollo-rymdskeppets besättningsmodul "Columbia" överst (röd pil). Raketen sträckte sig totalt 111 meter från spets till dysa.

NASA

Raketmotorer lyfte tio skolbussar

Sammanlagt elva gigantiska raketmotorer gjorde att Saturn V kunde lyfta ut 130 ton järnskrot ur jordens gravitationsfält. Det motsvarar tio amerikanska skolbussar.

NASA

Ex-nazist låg bakom månraketen

Nasas chefsutvecklare för Saturn V hette Wernher von Braun (1912-1977) och var tidigare nazist och raketexpert i Hitlers Tyskland.

NASA

5...4...3...2...1...

Uppskjutningen den 16 juli 1969 gick som smort. 15 ton flytande väte, syre och fotogen försvann i samma sekund, och hastigheten kröp upp på de planerade 40 000 km/h.

NASA

"Örnen har landat."

Den 20 juli 1969 nådde landningsfarkosten Eagle och två astronauter fram till månen efter 384 000 kilometers rymdresa. "Örnen har landat", löd budskapet hem till jorden.

NASA

Människan intog rymden

De amerikanska astronauterna tillbringade 21 timmar och 36 minuter på månens yta. Upp emot en halv miljard tv-tittare i hela världen följde den historiska bedriften.

Nasa