Apollo 11
Astronauter gør klar til Apollo 11-missionen

Vinn biljetter till Apollo 11

Med anledning av att det i år är 50 år sedan Apollo 11-uppdraget lottade Illustrerad Vetenskap ut 3x2 biljetter till dokumentärfilmen Apollo 11 – och nu är vinnarna utsedda.

Tävlingen är avslutad och vinnarna utsedda

Här är vinnarna:

  • Sunniva Hampe
  • Jonathan Rönnquist
  • Linn van Toor Fröding

Stort grattis - och tack till alla som deltog!

Filmer som varit gömda och glömda i 50 år

Den kritikerrosade dokumentärfilmen Apollo 11 visar det legendariska rymduppdraget på en detaljnivå som inte tidigare gjorts.

Stora delar av filmen bygger nämligen på 70 millimeters arkivfilmer som nyligen påträffades och de har möjliggjort en unik återgivning av uppdraget – från de sista dagarnas intensiva förberedelser till triumfen i måndammet och därefter resan tillbaka till jorden.

Här får du en enastående inblick in Nasas Mission Control Center och astronauternas trånga cockpit dit hela världens uppmärksamhet riktades under det åtta dagar, tre timmar och 18 minuter långa uppdraget.

Se trailern här

Filmen har gjorts av regissören Todd Douglas Miller, som också ligger bakom dokumentärfilmen Dinosaur 13.

Jorden ses fra månen under Apollo 11
© Shutterstock

Fakta om Apollo 11 - som kanske förvånar dig

Landning i sista stund

I sista stund tvingades Niel Armstrong hitta en ny landningsplats på månen eftersom det man hade tänkt sig inte var lämpligt. Därför fanns det mindre än en minuts bränsle kvar då "Örnen" i säkerhet landade i måndammet.

Stark doft av krutrök

När Niel Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin återigen befann sig i säkerhet ombord på Eagle efter 2,5 timmars månvandring upptäckte de att månen luktade väldigt speciellt. Lukten har beskrivits som krutrök eller en slags våt aska.

Penna räddade uppdraget

En trasig kontakt var enligt uppgift på väg att sätta stopp för astronauternas återkomst till kommandomodulen Columbia. Som tur var handlade Edwin "Buzz" Aldrin snabbt efter eget huvud och använde en penna för att fixa kontakten.

Flagga blåst omkull?

Även om den amerikanska flaggan placerades stadigt i månjorden har Edwin "Buzz" Aldrin berättat att han såg hur den blåste omkull när Eagle lyfte.

Totalt finns det sex amerikanska flaggor på månen och enligt Nasa står minst fem av dem stadigt.