Vilka djur har varit i rymden?

Den sovjetiska rymdhunden Lajka blev den första varelsen i omloppsbana runt jorden, men vilka andra djur har varit där och varför?

De första djuren sändes ut i rymden år 1947. Då lastade en grupp amerikanska forskare en V2-robot som konfiskerats i Nazityskland med bananflugor.

Roboten nådde upp till 109 kilometers höjd och översteg därmed den internationella gränsen till rymden, 100 kilometer ovanför markytan, den så kallade Kármánlinjen.

Senare följde bland annat getingar, trögkrypare, möss, katter, hundar, sköldpaddor, schimpanser, kaniner, grodor, fiskar, snäckor och marsvin – och naturligtvis människor.

Rymddjur hjälper forskarna

Forskarna har vanligen sänt ut djur i rymden för att testa hur deras kroppar reagerar på den unika miljön.

Forskarna har till exempel velat veta hur en längre tid av tyngdlöshet påverkar muskler och ben och hur cellerna påverkas av långvarig kosmisk strålning.

Resultaten av djurens resor har inspirerat till konstruktion av rymdfarkoster och rymddräkter till astronauter. På så vis har djuren banat väg för säkrare rymdfart för människor.

Rymddjuren har banat väg för astronauterna

Djur har placerats i omloppsbana och utsatts för strålning för att astronauterna sedan skulle kunna känna sig säkrare.

© Shutterstock

Bananflugor var först

År 1947 sände USA ut bananflugor i rymden, vilket gjorde dem till de första levande rymdresenärerna. De befann sig ombord på en beslagtagen tysk V2-robot. Efter färden studerade forskarna bananflugorna för att se hur de påverkades av rymdens strålning.

© energia.ru

1968: Sköldpaddor rundade månen

År 1968, året innan de första människorna tog sig till månen, var två exemplar av arten rysk stäppsköldpadda där. De flög i omloppsbana runt himlakroppen i rymdsonden Zond 5. Båda två dog tyvärr i samband med landningen i Kazakstan.

© Shutterstock

Kackerlackor hade rymdsex

År 2007 befruktades kackerlackan Nadezjda ombord på den ryska rymdkapseln Foton-M3. Senare, när honan var tillbaka på jorden, kläcktes hennes ägg utan problem.

Liv offrades i vetenskapens namn

Många av de djur som sändes ut i rymden i mänsklighetens tjänst fick tyvärr sätta livet till.

Det mest berömda djuret, hunden Lajka, dog av överhettning sedan kylsystemet i Sputnik 2-kapseln gått sönder.

Den första apan i rymden, Albert II, dog vid landningen år 1949 för att fallskärmen inte vecklades ut.

Sensationellt nog överlevde emellertid samtliga rundmaskar i ett av Columbias experiment år 2003 efter det att värmen och luftmotståndet på 60 000 meters höjd slitit sönder rymdfärjan och dödat de sju i besättningen.