Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Världens största flygplan

Världens största flygplan rullade nyligen ut ur hangaren i Mojaveöknen i Kalifornien, USA.

© Stratolaunch Systems Corp.
Universum - Rymdresor

Världens största flygplan rullar ut ur hangaren

Ett rekordstort vingspann och sex motorer ska se till att världens största flygplan kan frakta raketer ut i rymden. Nu har den gigantiska maskinen lämnat verkstaden.

Microsoftmiljardären Paul Allen rullade nyligen ut världens största flygplan ur hangaren i Mojaveöknen i Kalifornien, USA.

Den enorma maskinen väger nästan 227 ton och är tillverkad för att transportera rymdfarkoster den första biten ut i rymden.

Ett stort passagerarflygplan har vanligtvis ett vingspann på cirka 70-80 meter medan det här gigantiska lyftflygplanet har imponerande 117 meter mellan sina vingspetsar.

Här nedan kan du jämföra vingspannet på Stratolaunchflygplanet med andra flygplan.

© Wikimedia Commons

Raketer behöver skjuts ut i rymden

Flygplanskroppen är nästan 73 meter lång och ska drivas framåt av sex Boeing 747-motorer.

Tanken är att det gigantiska flygplanet exempelvis ska lyfta med en raket på ryggen. När flygplanet har fraktat raketen den första biten ut i rymden ska raketen tändas och bära satelliter till en låg omloppsbana runt jorden. På så sätt sparas enorma mängder energi i den första fasen av uppskjutningen.

Företaget som står bakom konstruktionen meddelar att flygplanet kommer att kunna lyfta med en total vikt på maximalt 589,7 ton och att maskinen kommer att användas första gången 2019.

© Stratolaunch Systems Corp.
© Stratolaunch Systems Corp.

Rymduppdrag blir billigare

Den första raketen som ska lyftas upp av flygplanet är en så kallad Pegasusraket och på sikt är det tänkt att flygplanet ska kunna skicka iväg tre stycken sådana raketer åt gången.

Enligt företaget är fördelarna med ett lyftflygplan att det kan lyfta från ett stort antal flygplatser och göra uppskjutet av satelliter betydligt billigare än vad de är i dagsläget.

© Stratolaunch Systems Corp.
© Stratolaunch Systems Corp.

Läs också:

Solceller

Nu levererar solen den billigaste elen någonsin

3 minuter
Teknik

Kvantkrets löser framtidens mysterier

9 minuter
Robotar

Robotväxt kör själv i väg till ljuset

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj