SpaceX

Världens mest kraftfulla raket susar ut i världsrymden för tredje gången

Den mest kraftfulla raketen i världen, Falcon Heavy, är på väg ut i världsrymden för tredje gången. Med sig har den 24 satelliter som ska skickas ut i banor runt jorden.

‘3...2...1’

Ett massivt rökmoln täckte uppskjutningsrampen, Launch Complex 39A ved Kennedy Space Center i Florida, och eldslågor slog ut från Falcon Heavys bärraketer.

Det var scenariot tidigare i morse, när världens mest kraftfulla raket för tredje gången satte kurs mot rymden.

Uppskjutningen gick problemfritt och det hördes applåder och jubel i kontrollrummet nere på jordytan när raketen delade sig och lät bärraketerna falla.

Falcon Heavy är inte ensam på rymdresan. Den har så många som 24 satelliter monterade vid nosen, som samtliga ska skickas i omlopp runt jorden.

Dessa två dussin satelliter är blandat Nasamaterial. Det är bland annat ett atomur, som levererar superexakta klockslag till gps och tv-stationer. En annan ska testa bränsle till rymdfarkoster.

Det blir första gången som Falcon Heavy har mer än en satellit ombord.

Se här hur det såg ut när världens mest kraftfulla raket påbörjade sin tredje rymdresa:

Tre nervkittlande timmar

Uppdraget, som går under namnet STP-2, var planerat att äga rum mellan 05.30 och 09.30. Men redan klockan 08.30 lyfte raketen från jordens yta.

Det är U.S. Air Force med rymdprogrammet Space Test Program, STP, och SpaceX, som ligger bakom den massiva satellituppskjutningen.

Senast Falcon Heavy flög ut i rymden hade den en röd sportbil av märket Tesla ombord.

Och bakom ratten satt en docka som hade fått namnet Starman – uppkallad efter en av David Bowies låtar.

På 115 kilometers höjd öppnades raketens nos och bilen med Starman blev synlig till tonerna av Bowies låt "Life on Mars?".

Bilen har fortsatt sin kurs mot Mars och befinner sig omkring 185 000 000 kilometer från destinationen.

Se animationen av hur Falcon Heavy närmar sig stjärnorna, kastar sina mindre delar och slutligen friger de 24 satelliter som ska lägga sig i omlopp runt jorden.