Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Universum - Rymdresor

Varför reser vi inte längre till månen?

Redan för 30 år sedan kunde man skicka människor till månen. Varför gör vi inte det i dag??

Sett i backspegeln är det nästan obegripligt att det gick att resa till månen redan 1969. Att det lyckades beror inte minst på det kalla kriget och den eskalerande rymdkapplöpningen.

President Kennedy lovade placera en människa på månen före slutet av 60-talet. Det prestigebetonade Apolloprojektet skulle leva upp till presidentens löften, och därför gick det fort att komma till månen.

Lär dig mer om månen. Läs mer om månförmörkelse.

Sedan dess har intresset för att besöka månen svalnat. Den naturliga utvecklingen för ett långsiktigt rymdprogram skulle annars vara att upprätta månbaser, där rymdforskarna kunde göra ytterligare undersökningar.

Det ligger emellertid ingen prestige i att flyga till månen i dag, och samtidigt är månbaser en mycket dyr investering. I stället satser man på rymdstationer, som kretsar runt jorden, senast den storstilade ISS (International Space Station).

Månens baksida skulle annars vara den idealiska platsen att placera ett observatorium, både för de optiska astronomerna och radioastronomerna. De optiska astronomerna skulle kunna observera andra planeter utan att hindras av jordens atmosfär, som är svår att se igenom.

Radioastronomerna skulle kunna lyssna efter signaler i rymden, som ligger under alla frekvensområden, även de som på jorden blockeras av företag och militären.

Läs också:

Månens yta och jorden sedd från Apollo 11, 1969
Månen

TEMA: Människan återerövrar månen

0 minuter
Rymdresor

Människan återerövrar månen

2 minuter
Månen

LIVE: Nasa avslöjar banbrytande nyhet om månen

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj