Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI
Galax rymden

Tidernas äldsta galax kan ha upptäckts

Big bang ägde rum för 13,8 miljarder år sedan – och nu har forskare kommit riktigt nära tidernas begynnelse.

James Webb-teleskopet har bara börjat skicka fantastiska bilder från rymden – och nu har teleskopet tydligen upptäckt den hittills äldsta galaxen, skriver New Scientist.

Galaxen, som har namnet GLASS-z13, uppskattat ha uppkommit bara 300 miljoner år efter Big bang. Det gör den 100 miljoner äldre än den dittills äldsta galaxen, GN-z11, som upptäcktes av Hubble-teleskopet.

LÄS OCKSÅ: Vilka bevis finns det för Big Bang?

upptäckten gjordes av Rohan Naidu och hans forskarkolleger vid Harvard–Smithsonians centrum för astrofysik. De upptäckte vid samma tillfälle ännu en galax som är lika gammal som GN-z11: GLASS-z11. Den sistnämnda ser ut att bilda en tallrikliknande formation på grund av sin rotation.

Båda de nyupptäckta galaxerna är små. GLASS-z13 är bara 1 600 ljusår bred, medan GLASS-z11 tros vara 2 300 ljusår bred. Det kan jämföras med Vintergatan som är 100 000 ljusår i diameter.

De största frågorna

Galaxerna har hittats genom att närstudera Webb-teleskopets första Deep Field-bild, som avslöjar tusentals galaxer.

Nu väntar ytterligare arbete med att bekräfta dateringarna av de båda nyupptäckta galaxerna. Och bara Webb-teleskopet kan tillhandahålla den nödvändiga informationen.

Rymdforskare hade redan i förväg väntat sig att det extremt kraftfulla James Webb-teleskopet skulle möjliggöra upptäckter av de tidigaste galaxerna. Och förhoppningen är att man ska upptäcka ännu tidigare galaxer och stjärnor, som uppkom omkring 200 miljoner år efter Big bang.

Tidpunkten för bildandet av de första stjärnorna och galaxerna är några av de återstående frågorna för förståelsen av universums tillblivelse.