The Martian: Myt eller fakta?

Dina vänner tror att du är död. Du blir övergiven på Mars – 200 miljoner kilometer hemifrån. I den bioaktuella filmen The Martian försöker en övergiven astronaut att överleva i det hårda klimatet på Mars. Men vad är myt och vad är fakta?

The Martian Top

1. Kan en dammstorm avbryta ett Marsuppdrag som i The Martian?

? I The Martian: Under en dammstorm på Mars tvingas astronauterna på Ares 3-uppdraget att evakuera basen och återvända till jorden. Mark Watney lämnas kvar på planeten, eftersom kollegerna tror att han är död.

? FAKTA: På Mars förekommer det ofta dammstormar, som kan omfatta hela planeten och vara i veckovis. Men eftersom trycket i atmosfären ligger under en hundradel av trycket på jorden känns en orkan som en lätt bris. Därför är det högst osannolikt att astronauterna var tvungna att fly från Mars på grund av en dammstorm. Under en långvarig storm kan astronauterna däremot få stora problem om dammet täcker basens solpaneler och minskar elproduktionen. Nasas lösning är att astronauterna sparar på ström och använder lagrad ström från batterier.

? DOM: Myt

På Mars känns en orkan som en bris. Foto: 20th Century Fox

2. Kan raketbränsle omvandlas till vatten?

? I The Martian: Mark Watney har inget vatten, men utvinner vatten från raketbränslet hydrazin.

? FAKTA: Om astronauten har tillgång till rätt tvåkomponentsbränsle går det faktiskt att utvinna vatten. Hydrazin består av kväve och väte, men i praktiken används bränslet ofta tillsammans med kväveoxider. När raketbränslet avfyras i bränsleceller blir vatten restprodukten.

? DOM: Fakta

3. Kan du odla potatis på Mars?

? I The Martian: I kampen för att överleva tills ett räddningsuppdrag hinner fram, odlar den strandade astronauten potatis på basen. Han har med sig ett jordprov som han blandar med marsjord och gödslar med sin egen avföring av urin.

? FAKTA: Marsjorden är mycket salt och innehåller andra ämnen som jordiska växter inte tål, så det är osannolikt att ett medtaget jordprov går att blanda med marsjord och användas till att odla växter. I praktiska försök med växtförädling i rymden, till exempel på den internationella rymdstationen, odlas växterna i konstgjorda växtmedier som innehåller alla nödvändiga näringsämnen.

? DOM: Myt

Marsjorden är för salt för potatis. Foto: 20th Century Fox

4. Kan man anropa jorden via Pathfinder som i The Martian?

? I The Martian: Mark Watney utrustar basens Marsbil med solpaneler och ett extra batteri, för att han planerar att köra 3?200 kilometer till den plats där nästa grupp astronauter ska landa om fyra år. Han testar det ombyggda fordonet genom att köra ut och hämta de obemannade farkosterna Pathfinder och rovern Sojourner. Därefter använder han kommunikationsutrustningen på Pathfinder till att anropa jorden och berätta att han är vid liv.

? FAKTA: Uppgiften är svår och Mark Watney måste vara synnerligen tekniskt kunnig för att bygga om rovern under de primitiva förhållandena på Mars. Mars Pathfinder väger 264 kilo, så det är ingen lätt sak för en astronaut i rymddräkt att lyfta upp på rovern och köra i väg med. Rovern Sojourner väger bara 10,5 kilo och är lättare att hantera och transportera. Om han lyckas bärga de obemannade farkosterna kan Watney mycket väl sända ett nödrop till Houston.

? DOM: Fakta

5. Kan astronauter resa tur och retur till Mars?

? I The Martian: Astronauterna reser till Mars och tillbaka igen i filmen.

? FAKTA: Returresor till den röda planeten är ännu inte möjliga, därför att inga bärraketer är tillräckligt kraftfulla för att skicka med det extra raketsteg som krävs för hemresan från Mars. Men Nasa arbetar på att utveckla Space Launch System och rymdkapseln Orion. Nasa planerar att skicka ut människor i kretslopp runt Mars efter år 2030.

? DOM: Myt nu, men snart fakta

Glöm The Martian! Marsuppdrag är inget för mesar.

I verkligheten måste du gilla insekter och asbestfyllda dammstormar för att överleva på Mars. Läs varför i vår artikel: