Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Starlink satellittåg på väg över natthimlen

Starlink: Så här ser du satelliterna från Sverige

I framtiden får stjärnfall hård konkurrens av kedjor av Starlink-satelliter som korsar himlen. Vi guidar dig till den bästa chansen att se satelliterna som ska förse hela jorden med blixtsnabb internetuppkoppling.

Shutterstock

Sedan maj 2019 har det privata rymdfartsföretaget SpaceX lagt till mer än 400 satelliter till jordens omloppsbanor – och antalet ökar varje månad.

Nanosatelliterna går under namnet Starlink och har till uppgift att omge hela jordklotet med ett nätverk, som säkerställer blixtsnabb, trådlös internetuppkoppling överallt.

Som en sidovinst ger uppskjutningarna upphov till en spektakulär syn, när satelliterna korsar natthimlen som pärlor på en tråd.

Pärlraderna av satelliter är lättast att se under veckorna efter uppskjutningen, då de med hjälp av jonmotorer lyfter sitt omlopp till 380 kilometer över jorden – i den så kallade parkeringsbanan – till deras aktiveringshöjd på 550 kilometer över jorden. Där är de betydligt svårare att få syn på.

Satellittågen får kritik för att spoliera astronomiske observationer, men de satelliter som ska skickas upp hädanefter, ska vara klädda med en beläggning, som enligt en studie minimerar återstrålningen.

Starlink-satellieten vouwen zonnepanelen uit

Starlink lyser upp natthimlen, därför att satelliternas solpaneler reflekterar solens strålar.

SpaceX

SpaceX planerar att skicka upp totalt 12 000–42 000 Starlink-satelliter, men bara ett par hundra av dem kommer att vara konstant synliga med blotta ögat på natthimlen.

Från norra halvklotet kommer satelliterna vanligtvis att synas på himlen i banor från väst mot öst. Ett stort antal faktorer kan dock dölja dem – exempelvis moln och solens placering i förhållande till satelliterna.

Starlink-satellitter fördubblar uppkopplingshastigheten

Rymdfartsföretaget SpaceX ska skicka upp tusentals Starlink-satelliter, som ska kretsa runt jorden på cirka 300–1300 kilometers höjd. Tillsammans bildar de ett finmaskigt nät, i vilket varje satellit kan ta emot data från jorden, koda om data till ljuskoder och skicka dem som laserpulser från satellit till satellit. På så sätt kan data förflyttas fritt med ljusets hastighet i vakuum. Därför kan filer färdas dubbelt som snabbt som de kan via de kablar vi använder på jorden i dag.

Satelliterna i varje uppskjutning följs bara åt i början. På sikt driver de längre ifrån varandra och styrs i olika riktningar, men brottstycken syns fortfarande som kedjor som passerar samma område av himlen med några få minuters mellanrum.

Satelliterna ligger som pärlor på ett snöre:

Här nedanför kan du se när det nästa gång finns goda chanser att se ett satellittåg, om molntäcket och de lokala ljusförhållandena tillåter det.

Satelliterna från Starlink-uppdragen 4, 5 och 6 syns på natthimlen mellan maj och augusti 2020. Observationsguiden nedan tar sin utgångspunkt i Stockholm – men längst ned i artikeln hittar du en länk till en guide till din geografiska placering.

Starlink 4 brager mod himlen i november 2019

Starlink 4-satellitterne bragede mod himlen i bugen på en Falcon-raket opsendt fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

© SpaceX

Se satelliterna från Starlink 4 (uppskjutna den 17 februari)

Nu – 10 juni
Datum med potentiell hög synbarhet: 22 maj, 24 maj, 26 maj

14 juli – 22 augusti
Datum med potentiell hög synbarhet: 22 juli, 23 juli, 25 juli.

Starlink 5 stiger mod himlen efter affyring
© SpaceX

Se satelliterna från Starlink 5 (uppskjutna den 18 mars)

7 juni – 4 juli
Datum med potentiell hög synbarhet: 14 juni-17 juni

29. juli – 17. september
Datum med potentiell hög synbarhet: 11 augusti

Starlink-satellitter med Jorden i baggrunden lige før, de sendes i kredsløb
© SpaceX

Se satelliterna från Starlink 6 (uppskjutna den 22 april)

30 maj – 17 juni
Datum med potentiell hög synbarhet: 8 juni, 10 juni

23. juli – 25. augusti
Datum med potentiell hög synbarhet: 6 augusti, 7 augusti

Uppdaterad information om satelliternas synbarhet och placering på natthimlen – med utgångspunkt i din geografiska placering i Sverige – hittar du exempelvis på satellitsökares webbplats heavens-above.com

En Google-ingenjör har dessutom programmerat satelliternas exakta placering under kommande dagar i Google Street View.

Läs också:

Rymdresor

Kan man se satelliter med blotta ögat?

0 minuter
Rymdresor

Så gynnar rymdfart klimatet

3 minuter
Rymdresor

Miniraketer kör om jättarna

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj