Om Starlink
Sedan maj 2019 har det privata rymdfartsföretaget SpaceX lagt till mer än 400 satelliter till jordens omloppsbanor – och antalet ökar varje månad.
Nanosatelliterna går under namnet Starlink och har till uppgift att omge hela jordklotet med ett nätverk, som säkerställer blixtsnabb, trådlös internetuppkoppling överallt.
Som en sidovinst ger uppskjutningarna upphov till en spektakulär syn, när satelliterna korsar natthimlen som pärlor på en tråd.
Följ uppskjutningen av 60 Starlink-satelliter i april 2020:
Starlink är ett glittrande satellittåg
Pärlraderna av satelliter är lättast att se under veckorna efter uppskjutningen, då de med hjälp av jonmotorer lyfter sitt omlopp till 380 kilometer över jorden – i den så kallade parkeringsbanan – till deras aktiveringshöjd på 550 kilometer över jorden. Där är de betydligt svårare att få syn på.
Satellittågen får kritik för att spoliera astronomiske observationer, men de satelliter som ska skickas upp hädanefter, ska vara klädda med en beläggning, som enligt en studie minimerar återstrålningen.
SpaceX planerar att skicka upp totalt 12 000–42 000 Starlink-satelliter, men bara ett par hundra av dem kommer att vara konstant synliga med blotta ögat på natthimlen.
Från norra halvklotet kommer satelliterna vanligtvis att synas på himlen i banor från väst mot öst. Ett stort antal faktorer kan dock dölja dem – exempelvis moln och solens placering i förhållande till satelliterna.
Guide till Starlink
Så här ser du Starlink i Sverige
Satelliterna i varje uppskjutning följs bara åt i början. På sikt driver de längre ifrån varandra och styrs i olika riktningar, men brottstycken syns fortfarande som kedjor som passerar samma område av himlen med några få minuters mellanrum.
Satelliterna ligger som pärlor på ett snöre:
Här nedanför kan du se när det nästa gång finns goda chanser att se ett satellittåg, om molntäcket och de lokala ljusförhållandena tillåter det.
Satelliterna från Starlink-uppdragen 4, 5 och 6 syns på natthimlen mellan maj och augusti 2020. Observationsguiden nedan tar sin utgångspunkt i Stockholm – men längst ned i artikeln hittar du en länk till en guide till din geografiska placering.
Uppdaterad information om satelliternas synbarhet och placering på natthimlen – med utgångspunkt i din geografiska placering i Sverige – hittar du exempelvis på satellitsökares webbplats heavens-above.com
En Google-ingenjör har dessutom programmerat satelliternas exakta placering under kommande dagar i Google Street View.