T. Wakayama, Uni. of Yamanashi
möss, sperma, rymden

Spermier från möss kan överleva i rymden i flera år

I det längsta experimentet på ISS hittills har forskare funnit att sex års vistelse i rymden inte påverkar spermiekvaliteten.

Efter ett försök med långtidsförvaring av spermier på Internationella rymdstationen, ISS, har forskare bevisat att spermier från möss kan överleva minst sex år i rymden. Detta är goda nyheter för både nuvarande och framtida rymdresenärer.

Det går inte att simulera i experiment på jorden hur reproduktionskapaciteten påverkas av strålning utanför jordens skyddande atmosfär. Därför frystorkade en grupp japanska forskare sperma från tolv möss.

Tre spermipaket från varje mus skickades för långtidsförvaring på rymdstationen och ett spermipaket från varje mus fick vara kvar på jorden.

Rymdsperman fördes tillbaka till jorden i tre omgångar efter nästan ett år, tre år respektive sex år. Forskarna rehydratiserade sedan sperman och befruktade färska musägg med både rymdsperma och sperma som inte hade lämnat jorden.

Äggen placerades i inkubatorer, och efter dräktighetsperioden kunde forskarna konstatera att vistelsen i rymden endast hade en liten effekt på sperma.

ISS, möss, ungar

Musungar från sperma som hade varit ombord på ISS i sex år hade inga defekter och kan till och med leda till ungar.

© NASA/Teruhiko Wakayama, Uni. of Yamanashi

Kvaliteten på sperman hade inte minskat nämnvärt. Ungarna som blev till med hjälp av rymdsperma hade inga fysiska defekter. När den sista försöksmusen dog efter drygt ett par år kunde forskarna observera en liten skillnad: Medellivslängden för rymdmusen marginellt förkortad.

Experimentet visar att manliga astronauter inte behöver frukta att deras arbete förstör förmågan att skaffa barn, detta även efter långa vistelser i rymden.

Det verkar inte heller finnas något som hindrar sperma från att transporteras på långa rymdresor i framtiden och användas av kolonister på avlägsna planeter.