SpaceX skjuter iväg japansk miljardär mot månen i jätteraket

SpaceX:s gigantiska Marsraket ska ta en provtur runt månen när den är färdigbyggd. Och nu har företaget avslöjat vem som blir raketens första passagerare.

© SpaceX

Under natten till måndagen offentliggjorde rymdfartsorganisationen SpaceX vem de tänker skicka upp på en tur runt månen i världens största raket.

Mannen är varken astronaut eller raketingenjör. Han är den japanske milliardären Yusaku Maezawa, tillika grundaren av webbutiken Zozotown.

Maezawa erbjöd sig att åka med SpaceX:s gigantiska prestigeprojekt Big Falcon Rocket (BFR), men kommer också att bjuda med ett antal konstnärer på resan.

Första rymdturisten långt ut i rymden

Om allt går som planerat kan den japanska miljardären se fram emot en resa till månen under 2023. Då lyfter de från jorden, tar en tur runt månen och landar på jorden igen – en resa på fyra till fem dagar totalt.

Det blir en resa där hans kropp ska stå emot enorma g-krafter under start och landning, och tyngdlösheten kommer att innebära en ansträngning för hans hjärta och muskler.

Å andra sidan skriver han historia. Om planen håller blir Yusaku Maezawa den rymdturist som har varit längst bort från jorden någonsin och den första människan på nästan 50 år som når månen.

Jätteraket ska frakta 100 personer till Mars

Raketresan blir också det slutgiltiga testet för den gigantiska raketen som SpaceX har arbetat med under lång tid.

BFR:s huvudsakliga uppdrag är att ta de första kolonisterna till Mars, men just nu bygger man fortfarande på den stora raketen.

När farkosten är färdig kommer den att bli en kombination av den kraftfullaste raketen någonsin och en rymdfarkost som rymmer minst 100 passagerare. Raketen ska sammanlagt kunna lyfta en vikt på 100 ton hela vägen till Mars.

Totalt blir konstruktionen 118 meter lång och alla delar ska kunna återanvändas.

Video

Hör Elon Musk presentera de senaste detaljerna om världens största raket i videon.

I samband med att SpaceX avslöjade att det var Maezawa som hade köpt den första biljetten publicerade de även ett antal nya bilder från det stora byggprojektet.

Denna enorma cylinder blir en del av SpaceX:s BFR-raket som totalt kommer att ha en diameter på nio meter.

© SpaceX

Raketten skal drives frem af såkaldte raptor-motorer.

© SpaceX

Månen döljer sällsynta skatter

Resan kan vara början på en helt ny era då människan återigen intar jordens naturliga satellit.

Efter det sista Apollo-uppdraget 1972 har ingen människa satt sin fot på månen, men nu svärmar både privata rymdföretag och nationella rymdfartsorganisationer runt vår kosmiska granne.

Månen gömmer inte bara på värdefulla metaller som bland annat scandium, aluminium, magnesium och titan som kan användas för att bygga satelliter – den är också som gjord för att använda som språngbräda för framtida uppdrag som ska ta oss ännu längre ut i rymden.