Launch Abort System (LAS) monteras ovanpå Orionkapseln, där astronauterna sitter under sin resa till månen. LAS är byggd i ett starkt kompositmaterial, som kan motstå extrema temperaturer, ljudnivåer och vindar.
Om något går på tok under uppskjutningen aktiveras avbrytningsmotorn inom loppet av millisekunder. Motorn kan generera upp till 200 000 kilos press – eller tillräckligt mycket för att lyfta 26 elefanter från jorden – och föra besättningen i säkerhet.
När besättningen befinner sig på säkert avstånd från raketerna, skjuts en så kallad jettisonmotor bort från Orionkapseln. En sista motor säkerställer därefter att astronauterna kan manövrera sin farkost till en fallskärmslandning på havet.
SLS är den mest kraftfulla raketen någonsin
SLS-raketen blir den mest kraftfulla någonsin, när den äntligen skjuts i väg efter flera års försening.
Den kommer till och med att överträffa den legendariska Saturn V som i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet förde astronauter till månen i Apolloprogrammet.
Trots att Nasa och andra rymdorganisationer relativt ofta skickar ut astronauter till den Internationella rymdstationen, är Artemisprogrammet till månen en enorm utmaning. Månen befinner sig nämligen tusen gånger längre från jorden än rymdstationen.
Artemis-uppdraget går för återvinning
För att lyckas med uppgiften måste SLS-raketen katapultera ut Orionkapseln mot månen med en hastighet på nästan 40 000 km/h. När SLS inte har något bränsle kvar och rymdfarkosten har skjutits i väg kommer jordens gravitationskraft att försöka bromsa den, och därför är den höga hastigheten nödvändig från starten – annars skulle Orion bara falla ned igen.
Att bygga den hittills största rymdraketen är ett jättestort och dyrt projekt. Mer än 1 900 underleverantörer från USA och Europa har bidragit till uppskjutningen som kommer att kosta runt 40 miljarder kronor.
Och trots att budgeten låter astronomisk, så har ingenjörerna återanvänt gamla raketmotorer. De har renoverat och uppgraderat versioner av 16 av de raketmotorer som har suttit på olika rymdfärjor. Nu ska de användas på de första Artemisuppdragen.