United Launch Alliance
Raketen med Lucy avfyras

Sonden ger sig av på historisk asteroidjakt

Lucy ger sig ut på en historisk resa mot asteroider som forskare kallar fossil eftersom de kan avslöja hur solsystemet föddes.

1. Kameran ska fånga asteroider

L'Ralph
© NASA/Goddard/Barbara Lambert/Desiree Stover

Forskare installerar L'Ralph, som ska ta bilder av åtta asteroider som kretsar runt asteroidbältet och Jupiters bana. L'Ralph tar bilder i både synligt ljus och infrarött ljus. Bilderna ska avslöja is, organiskt material och mineraler på asteroidens yta.

2. Solpaneler fälls ut

Rymdsonden Lucys solpaneler
© Lockheed Martin

Lucys solpaneler komprimeras till två tio centimeter tjocka solfjädrar under uppskjutningen, men när panelerna fälls ut – som här under ett test – får de en diameter på 7,3 meter var. Panelerna ska omvandla solens strålar till 500 watt, vilket ungefär motsvarar vad en tvättmaskin använder.

3. Radiovågor skickar bilder till jorden

Rymdsonden Lucys antenn
© Lockheed Martin

Antennen, som har en diameter på två meter, kommer att skicka bilder av asteroider tillbaka till jorden. Den kommer även att beskjuta asteroiderna med radiovågor och fånga de reflekterade vågorna. Våglängden sträcks ut eller komprimeras av asteroidernas gravitation. På så sätt kan forskare uppskatta massan för varje asteroid.

4. Ingenjörer testar sonden

Lucy i en container för transport med ett C-17-fraktflygplan
© NASA/Kim Shiflett

Efter att sonden hade monterats på Lockheed Martin Space i Colorado placerades den i en container och flögs med ett C-17 lastplan till uppskjutningsrampen vid Kennedy Space Center i Florida. Där testade ingenjörer sondens motorer, kommunikationsutrustning och datorprogram en sista gång.

5. Lucy placeras i nosen på raketen

Atlas 401 och sonden Lucy
© United Launch Alliance

Lastrummet - nosen på Atlas-raketen som ska skicka iväg Lucy, sluter sig runt den 1 500 kilo tunga sonden. Raketen är en Atlas 401, vilket innebär att lastutrymmet är fyra meter i diameter och att raketen lyfter utan ytterligare raketer monterade på sidan (så kallade lyftraketer).

6. Nosen fullbordar raketen

Raketnosen med Lucy inuti
© United Launch Alliance

Raketens nos med Lucy inuti lyfts upp ovanpå Atlas-raketen, som består av tre delar. Den nedre delen lyfter raketen från marken och brinner sedan i cirka fyra minuter. Därefter tar den andra delen över och knuffar nosspetsen hela vägen ut i rymden. Väl där öppnar den sig så att farkosten inuti kan flyga vidare.

7. Take-off!

Raketen med Lucy avfyras
© United Launch Alliance

Lucy lyfter den 16 oktober 2021 och ger sig ut på en resa på totalt tolv år. Sonden använder initialt jordens gravitation för att slunga sig i riktning mot L4-asteroiderna som kretsar framför Jupiter. Därefter passerar Lucy återigen jorden och sätter sedan kurs mot L5-asteroiderna som kretsar kring Jupiter.