Snart lyfter solsystemets första passagerarflygplan

Med den kraftfullaste raketen någonsin kommer ett privat företag skicka upp 100 passagerare på en rundtur i rymden. Den enorma rymdfarkosten kan landa på alla slags fasta ytor i solsystemet och flyger redan om åtta år.

SpaceX planerar att skicka upp den första raketen under 2024.

© SpaceX

Ingenjörerna på raketföretaget SpaceX arbetar just nu med att bygga historiens kraftfullaste lyftraket samt en gigantisk rymdfarkost som kan ta mer än 100 passagerare ombord på resan ut i yttre rymden.

>> Fascinerad av universum? Följ med oss till årets astronomiska specialföreställning när en total solförmörkelse inträffar i USA.

Raketen och farkosten kallas gemensamt för Interplanetary Transport System, ITS. Syftet är att göra mänskligheten till en rymdresande civilisation, och därför byggs ITS så att den kan landa och lyfta från solsystemets samtliga himlakroppar med fast yta.

Kraftfull raketmotor kan landa var som helst

En prototyp av den kraftfulla Raptormotorn är redan byggd och testad.

© SpaceX

För att kunna landa på alla himlakroppar måste rymdfarkosten kunna bromsa på egen hand med hjälp av raketkraft.

Rymdfarkosten är utrustad med sex av företagets nyutvecklade Raptormotorer, som är den starkaste raketmotorn någonsin i förhållande till sin vikt.

Mars blir solsystemets centralstation

Raketmotorerna kan flyga på en bränsleblandning av flytande metan och syre. Just dessa två grundämnen kan produceras i stora mängder av gaserna i atmosfären på vår grannplanet Mars.

Därför kommer Mars att fungera som solsystemets centralstation enligt SpaceX:s plan: Där ska en ITS-rymdfarkost kunna mellanlanda och tanka inför den fortsatta resan ut i solsystemet.

På längre sikt överväger SpaceX möjligheterna att placera bränsledepåer på de små månarna som befinner sig runt de yttre gasplaneterna.

Det skulle kunna möjliggöra resor ända ut till Kuiperbältet i utkanten av solsystemet – och tillbaka igen.

ITS på Saturnusmånen Enceladus.

© SpaceX