Sista uppdraget: Rymdsond dyker ned till dvärgplanet

Rymdsonden Dawn ska snart flyga rekordnära dvärgplaneten Ceres för att göra oss klokare på jordens uppkomst genom att skanna efter mineraler och grundämnen. Manövern är krävande och sonden ska göra slut på sina sista krafter.

© Nasa

Nasa ska pressa de sista upptäckterna ur rymdsonden Dawn innan sonden slocknar för gott.

Därför planerar rymdorganisationen att 2018 skicka Dawn närmare dvärgplaneten Ceres än någonsin tidigare. Från en höjd på bara 200 kilometer ska sonden mäta innehållet i ytan på Ceres och skanna efter tecken på en underjordisk ocean.

För tillfället kretsar Dawn på 38 000 kilometer avstånd runt Ceres, som befinner sig i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Läs oss mer om jorden

Nära Ceres ska Dawns fyra avancerade kameror ge hittills osett detaljerade mätningar.

Sondens infraröda kamera kan visa sammansättningen av mineraler och en gammaspektrometer ska mäta vilka grundämnen Ceres innehåller. Under tiden kommer de andra två kamerorna att fotografera landskapet.

Asteroider och dvärgplaneter som Ceres är intressanta att undersöka, eftersom jorden och solsystemets planeter bildades av ett moln av asteroider, som många miljoner år sedan kolliderade och smälte ihop. Därför vill forskare titta tillbaka i tiden genom att undersöka rymdstenarna.

Krävande uppdrag

Efter att har varit i farten i tio år tar Dawns bränsle snart slut och uppdraget kommer att tära hårt på sondens krafter.

Flygningen nära Ceres är energikrävande därför att gravitationskraften från dvärgplaneten drar starkare i Dawn än när sonden ligger i omlopp längre från ytan.

Efter uppdraget ska Nasa använda det allra sista bränslet till att flyga ut sonden i ett oändligt omlopp, så att Dawn inte störtar ned och förorenar Ceres när maskinen stäng av 2018.