Mars Ice House

Nasa bygger Mars-bas av plast och is

Skicka en rymdfarkost till Mars nordpol, blås upp en plastballong och förstärk den med ett lager is. Se hur Nasa skriver ut framtidens bas på Mars.

22 juni 2016 av Christian Ammitzbøll Juul & Karen Grubbe

Nasa arbetar för högtryck med att färdigställa allt inför en bemannad resa till Mars. Eftersom astronauter inte kan befinna sig på planeten utan en bas, och då det är väldigt dyrt att skicka byggmaterial till Mars, försöker Nasa istället använda de råvaror som finns på platsen.

För att få fram nya och galna visioner om hur utlyste Nasa en tävling 2015 om att skapa den mest innovation Mars-basen som kan byggas av robotar med hjälp av de material som finns på platsen innan astronauterna kommer dit.

Ett av de bästa förslagen skapades av arkitektfirman Clouds AO and SEArch och går ut på att låta robotar bygga en 90 kvadratmeter stor bas av is från planeten.

Spela fram till 1.12

Is skyddar Marsastronauter

När basens grundmodul har landat skickas små robotar ut för att hämta is under ytan. Därefter skrivs isen ut i 3D på insidan av en stor plastballong som är uppblåst runt grundmodulen.

De stora planerna handlar inte bara om tomma ord.

Specialister har redan testat systemet på jorden. En liten kopia av basen har skapats i ett laboratorium.

När isbasen är färdig på Mars kommer dess fem centimeter tjocka skal skydda astronauterna mot kosmisk strålning. Och astronauterna kommer att kunna titta ut på det röda landskapet genom stora fönster.

Innanför igloons yttre väggar kommer man att skriva ut en mindre modul. Den ska bland annat rymma växter som förser astronauterna med syre.

Enligt Nasas plan kommer de första människorna att landa på Mars på 2030-talet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: