Så mycket tjänar Nasas astronauter

De sätter sitt liv på spel när det placerar sig i den lilla besättningsmodulen i ena änden av den gigantiska raketen. Och de gör det inte för pengarna.

Astronaut
© Shutterstock

Det krävs en universitetsutbildning i ett vetenskapligt ämne eller att du är ingenjör. Utöver det ska du ha minst tre års arbetserfarenhet eller 1 000 flygtimmar från ett jetflygplan.

Och så ska du vara amerikansk medborgare.

Nålsögat är extremt litet för att bli en av Nasas utvalda astronauter. Ansökningsprocessen är också stenhård – även om du uppfyller alla krav.

0,07% kommer igenom nålsögat

2017 ansökte 18 300 kvalificerade personer om att få en plats i det amerikanska astronaut-programmet. Endast tolv togs in.

Dessa tolv personer kan se fram emot intensiva träningsprogram och resor med gigantiska transportmedel till världens dyraste laboratorium, Den internationella rymdstationen, ISS.

Förhoppningsvis är det upplevelserna i sig som har fått dem att söka – lönen för en Nasa-anställd är nämligen inte så spännande i relation till vad de satsar.

Lön som en överläkare

Nasa är ett statligt organ och därför är astronauterna offentligt anställda och lönerna fastställs av amerikanska staten. 2018 är startlönen för en astronaut mellan 63 600 och 98 317 dollar per år.

Det motsvarar en månadslön på mellan cirka 45 600 kronor och 71 500 kronor. Den kan öka till 85 600 kronor i månaden, vilket är det högsta en amerikansk astronaut kan tjäna.

Det vill säga en månadslön som motsvarar det som en specialistläkare i Sverige får.