Tiangong

Rymdstation utom kontroll och på väg mot jorden

Kina har förlorat kontrollen över den drygt åtta ton tunga rymdstationen Tiangong-1. Det meddelar den statskontrollerande kinesiska nyhetsbyrån Xinhua som därmed bekräftar något som det länge funnits misstankar om.

22 september 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Det är flera månader sedan de första ryktena började florera bland rymdnördar runtom i världen: Den kinesiska rymdstationen Tiangong-1 uppför sig visst inte som den bör... Undra om de fortfarande har kontroll över den?

Det har de inte. Misstanken bekräftades av den statskontrollerade kinesiska nyhetsbyrån Xinhua den 20 september.

Kineserna har mist kontrollen över den obemannade 8,1 ton tunga rymdstationen som skickades ut i rymden med raket från Gobiöknen 2011.

Var och när?

Amatörastronomen Thomas Dorman varnade om att något var fel redan i juni i en artikel i Space.com.

"Om jag har rätt slår jag vad om att kineserna väntar till sista stund innan de informerar omvärlden", sa han vid det tillfället.

Dorman fick inte rätt i sitt antagande. I stället kom uppgifterna från de kinesiska myndigheterna några få dagar efter det att kineserna har skickat upp ännu en rymdstation, Tiangong-2, som så småningom kommer att bemannas.

Tiangong-1 förväntas enligt de kinesiska myndigheterna att träffa jorden någon gång i slutet av 2017.

"När man inte vet när vet man heller inte var", säger den framstående astrofysikern Jonathan McDowell från Havard University till den brittiska tidningen The Guardian.

Se en video om Tiangong-1

Det himmelska palatset brinner upp

Enligt de kinesiska uppgifterna kommer det mesta av Tiangong - som översatt till svenska betyder ungefär Det himmelska palatset - att brinna upp i atmosfären. Den bedömningen håller även Jonathan McDowell med om - men det finns ett "men".

Motordelar och andra hårda komponenter kommer att överleva resan genom atmosfären och landa på jorden, tror han.

"Några bjässar på cirka 100 kilo kommer att träffa jordens yta", säger Jonathan McDowell.

Det kommer dock inte att innebära någon större katastrof, även om vrakdelarna mot förmodan skulle kunna träffa tätbefolkade områden.

"De kan krossa en bil eller ett hus och en sådan klump skulle orsaka en kraftig smäll vid själva nedslaget, men skadorna uppgår inte till några katastrofnivåer", säger han.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: