Rymdskrot kräver sitt första dödsoffer

En person har omkommit och läget är kritiskt för en person efter det som betecknas som den första dödsolyckan orsakad av rymdskrot.

Soyz-lanseringen

Raketen som orsakade olyckan skickades upp från basen i Bajkonur i Kazakstan den 14 juni.

© Roscosmos

För första gången har rymdskrot dödat en människa. En kazakisk man har omkommit och för en annan man är tillståndet kritiskt.

Olyckan skedde på den ryska rymdbasen Bajkonur som ligger i Kazakstan. En nyligen uppsänd Soyuzraket, som hade leveranser ombord till den Internationella Rymdstationen, släppte iväg små delar vid uppskjutningen.

På vägen ned genom atmosfären fattade delarna eld och orsakade en brand på en stepp då de träffade jorden.

Brände inne i fordon

Den omkomne Yuri Khatyushin och den svårt skadade Vyacheslav Tyts var båda anställda för att städa i området efter raketuppsändningen.

De var på väg till steppbranden, som bredde ut sig över ett område på drygt 15 kilometer, och färdades ett släckningsfordon då olyckan inträffade.

En stark vindpust gjorde att de hamnade på avvägar, vilket ledde till att fordonet omringades av flammor och fångade de båda kollegerna.

Alla raketer tappar mindre delar

Det är inte ovanligt att små delar faller av raketer vid uppskjutningen. Det är anledningen till att de flesta länder sänder upp sina raketer över vattnet så att skrotet hamnar i havet när det faller ned.

På Bajkonur-basen – som är världens just nu äldsta fungerande rymdbas – faller delarna ned på den kazakiska steppen där de sedan plockas upp.

Men det blir det snart ändring på. Inom kort är ryssarna klara med sin nya rymdbas – Vostochnykosmodromen – i de östra delarna av det gigantiska landet.

Basen ligger närmare havet och gör också att Ryssland inte är beroende av Kazakstan då de ska planera sina uppskjutningar.