Efter sju års resa och 13 års utforskning i rymden säger Cassini-sonden farväl den 15 september 2017.
Upptäcktsresande © NASA

Rymdpionjär tackar för sig

Ett av historiens viktigaste rymduppdrag avslutas när sonden Cassini brinner upp i Saturnus atmosfär den 15 september 2017. Efter 13 års utforskning har Cassini levererat avgörande ny kunskap om ringplaneten och dess månar.

14 september 2017

Den 15 september flyger sonden Cassini in i Saturnus atmosfär i 121 000 kilometer i timmen – och brinner upp.

NASA TV LIVE - FRIDAY @13:00

Sondens "självmord" markerar slutet på en lång och trogen tjänst där rymdfarkosten har gjort banbrytande upptäckter om ringplanetsystemet.

Illustrerad Vetenskap säger farväl med en kavalkad av Cassinis största upptäckter.

>> GILLAR DU RYMDFART OCH UNIVERSUM? Grabba tag i en prenumeration på Illustrerad Vetenskap - vi kan inte heller få nog av rymden!

ENCELADUS

© NASA

På ytan på Saturnus sjätte största måne, Enceladus, löper stora linjer som på grund av månens utseende har fått smeknamnet tigerränder.

© NASA

Från sydpolen på Enceladus sprutar gejsrar upp moln av ispartiklar cirka 500 kilometer upp i luften. Vattenisen kan härstamma från en dold ocean under isen – som kanske hyser liv. 

TITAN

© NASA

Innan Cassini undersökte Saturnus största måne, Titan, visste ingen hur månens yta såg ut eftersom den är omgiven av en tät atmosfär av gas.

© NASA

Cassinis instrument har tagit en titt ned genom den tjocka dimman och avslöjat ett stort hav av flytande metan och etan på ytan. 

SATURNUS

© NASA

Cassini har närstuderat det massiva, hexagonala stormsystemet som konstant rasar på Saturnus nordpol. Varje sida är 13 800 kilometer lång – större än jordens diameter.

© NASA

Varje år – vilket motsvarar vart 30:e jordår – härjar en storm med vindbyar upp till 500 kilometer i timmen på det norra halvklotet. Den senaste stormen kom ett årtionde för tidigt och därför kunde det 300 000 kilometer breda vädersystemet fångas på film av Cassini.  

RINGARNA

© NASA

Som ett sista våghalsigt trick gör Cassini 22 dyk in mellan planeten och ringarna för att studera dem riktigt nära. Ringarna är en anhopning av miljardtals damm- och ispartiklar.

CASSINI - THE GRAND FINALE

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: