Rymdpionjär tackar för sig

Ett av historiens viktigaste rymduppdrag avslutas när sonden Cassini brinner upp i Saturnus atmosfär den 15 september 2017. Efter 13 års utforskning har Cassini levererat avgörande ny kunskap om ringplaneten och dess månar.

Upptäcktsresande
© NASA

Den 15 september flyger sonden Cassini in i Saturnusatmosfär i 121 000 kilometer i timmen – och brinner upp.

NASA TV LIVE - FRIDAY @13:00

Sondens "självmord" markerar slutet på en lång och trogen tjänst där rymdfarkosten har gjort banbrytande upptäckter om ringplanetsystemet.

Illustrerad Vetenskap säger farväl med en kavalkad av Cassinis största upptäckter.

ENCELADUS

© NASA

På ytan på Saturnus sjätte största måne, Enceladus, löper stora linjer som på grund av månens utseende har fått smeknamnet tigerränder.

© NASA

Från sydpolen på Enceladus sprutar gejsrar upp moln av ispartiklar cirka 500 kilometer upp i luften. Vattenisen kan härstamma från en dold ocean under isen – som kanske hyser liv.

TITAN

© NASA

Innan Cassini undersökte Saturnus största måne, Titan, visste ingen hur månens yta såg ut eftersom den är omgiven av en tät atmosfär av gas.

© NASA

Cassinis instrument har tagit en titt ned genom den tjocka dimman och avslöjat ett stort hav av flytande metan och etan på ytan.

SATURNUS

© NASA

Cassini har närstuderat det massiva, hexagonala stormsystemet som konstant rasar på Saturnus nordpol. Varje sida är 13 800 kilometer lång – större än jordens diameter.

© NASA

Varje år – vilket motsvarar vart 30:e jordår – härjar en storm med vindbyar upp till 500 kilometer i timmen på det norra halvklotet. Den senaste stormen kom ett årtionde för tidigt och därför kunde det 300 000 kilometer breda vädersystemet fångas på film av Cassini.

RINGARNA

© NASA

Som ett sista våghalsigt trick gör Cassini 22 dyk in mellan planeten och ringarna för att studera dem riktigt nära. Ringarna är en anhopning av miljardtals damm- och ispartiklar.

CASSINI - THE GRAND FINALE