Rymddräkt är klar för framtidens turister

Nästa generation av rymdfarare får ta på sig en nyutvecklad rymddräkt som är lättare, mer mobil och har bättre ventilation.

Den nya rymddräkten är lättare och mer flexibel än tidigare rymddräkter.

© BOEING

Den amerikanska flygjätten Boeing hoppas kunna skicka upp astronauter till Den internationella rymdstationen, ISS, redan nästa år. Företaget har utvecklat en lättviktsdräkt som ska användas av astronauterna under transporten till och från rymdstationen.

Framöver är sedan planen att dräkten också ska bäras av privata turister som väljer att åka på semester på de högre höjderna – de som ska besöka ISS, de som bara ska upp och vända och turister som tar sikte på framtidens privata rymdstationer.

Alla kan de dra nytta av den nya dräktens egenskaper.

Dräkten ger större rörlighet

Ventilationen är bättre och det är lättare att röra sig i den nya dräkten än i en traditionell rymddräkt.

Den gamla rymddräkten har bantats ned

Borta är den stora metallring som i traditionella dräkter har kopplat hjälmen till resten av dräkten – nu ser i stället ett blixtlås till att hålla hjälmen tät.

Och de hårda materialen har ersatts av mjukare tyg som både kan trycksäkra astronauten och hålla en vettig temperatur samt garantera god rörlighet.

Totalt sett har ingenjörerna lyckats trimma bort 4,5 kilo vikt från dräkten jämfört med Nasas orange rymdfärjedräkter. Den blå dräkten väger nio kilo.