Vid det tillfället slungades en tre meter lång raket flera kilometer upp i luften, trots att systemet bara nyttjade 20 procent av sin kapacitet. Målet var att förstå lastens påverkan under den våldsamma g-påverkan av en centrifugaluppskjutning.
Testlasten bestod av vanlig elektronik som mobiltelefoner, kameror och teleskoplinser. De skulle simulera komponenterna i en riktig satellit och tog enligt SponLaunch ingen skada under uppskjutningen.
2024 hoppas bolaget kunna slunga iväg kommersiella satelliter ut i rymden med hjälp av en tre gånger så kraftfull katapult som nu.
Raketen ska då centrifugeras i en vakuumkammare med en hastighet av 8 000 km/h och slungas iväg upp på en höjd av 61 kilometer, varefter raketens egen motor accelererar till ytterligare 28 200 km/h för att ta satelliten till sin slutdestination .
Lasten kommer att utsättas för en g-påverkan på 10 000 under lanseringen, vilket är extremt krävande för innehållet. Om konceptet håller även i stor skala räknar SpinLaunch med att sänka kostnaden för en satellituppskjutning tjugofaldigt.