NASA / Youtube

Resan tillbaka till månen fick stanna på jorden

Nasa hade värmt upp rejält inför måndagens festligheter när rymdorganisationens stora satsning i form av SLS-raketen – som ska ta människan tillbaka till månen – var redo för sin jungfruresa ut i rymden. Det hela slutade dock med motorhaveri.

Nasa hade gjort en hel del reklam inför uppskjutningen, och underverket, raketen Space Launch System (SLS) stod stadigt i sin avfyrningsramp vid Kennedy Space Center i Florida, USA.

Direktsändningen var i full gång med gästande stjärnor som Jack Black, Captain America-skådespelaren Chris Evans och sångaren Josh Groban som var där för att underhålla den förväntansfulla publiken.

En 45-minuters försening på grund av vädret under tankningen av SLS-raketen ledde inte på något sätt till att förväntningarna minskade, och livebilder på den stora raketen med väsande ånga från motorerna gjorde bara väntan mer intensiv.

Det vill säga till dess att det började fallera.

It is a scrub on todays launch Nasas direktsändning

Först kom rapporterna om att det inträffat problem med den nödvändiga avluftningen av motorerna innan uppskjutning, närmare bestämt fick Nasa ett "oväntat svar" från motor nummer tre.

Därefter kom information om problem med isoleringsmaterial på utsidan av raketen.

Och sedan – med 40 minuter kvar till den planerade uppskjutningen – stoppade Nasa nedräkningen för att ge sig själv "tio minuter att hitta lösningar".

När de tio minuterna hade gått med råge kom det definitiva beskedet:

© NASA / Youtube

"It is a scrub on todays launch"

"Dagens uppskjutning är inställd"

Människor på månen senast 2026

Dagens avbrutna försök att skjuta upp Artemis I-uppdraget skulle ha varit det första viktiga steget i Nasas ambitiösa plan för att återigen ta människor till månen.

Organisationens uttalade mål med Artemis-uppdragen är att redan i år genomföra en obemannad tur runt månen.

Under 2024 ska en bemannad tur runt månen testas – dock utan landning – och sedan är avsikten att slutföra uppdraget med en bemannad landning på månens yta antingen under 2025 eller 2026 .

Ett delmål är också att den första kvinnliga och den första icke-vita astronauten ska få sätta sin fot i måndammet.

Astronauter på månen

Artemis-programmet er det første skridt mod en permanent og konstant bemandet base på Månen, hvor astronauter kan bo og arbejde i måneder ad gangen.

© NASA

Men först måste Artemis I-uppdraget bevisa att planerna håller – och det finns en hel del att önska för både SLS-raketen och hela Artemis-uppdraget.

Plågat av olyckor och förseningar

Förutom att det är första gången i och med Artemis I-uppdraget som den enorma SLS-raketen faktiskt färdas ut i rymden har Nasa kämpat i flera år med ett stort antal problem.

SLS skulle ha skjutits upp första gången redan i slutet av 2016, men så blev det inte, och även 2019 fick planerna på uppdraget till månen skjutas fram.

Förra året fick ett test av SLS-raketens fyra primära raketmotorer avbrytas efter bara en minuts testuppskjutning istället för de planerade åtta minuterna, eftersom sensorer kände av problem med raketens hydraulsystem som behövs för att kunna styra raketen under dess resa till månen.

Tidigare i år fick Boeing även byta ut en trasig ventil i SLS-raketen när ett bränsletest och simulerad nedräkning fick avbrytas efter en vätgasläcka.

"Mitt i all spänning vill jag påminna om att det här är en testflygning", betonar Nasa-chefen Bill Nelson i en intervju:

"Vi kommer att stresstesta den här konstruktionen på sätt som vi aldrig skulle kunna göra med människor ombord. Låt oss alla därför bara hålla fast vid det faktum att det är det som händer här."

VIDEO: Se hur Nasa återvänder till månen med Artemis-programmet

Resultatet av denna testflygning är alltså att det inte blev någon testflygning denna gång.

Det i sig är också ett testresultat, som Nasa naturligtvis hellre vill ska inträffa nu än när det finns astronauter ombord i SLS-raketens besättningsmodul, Orion.

Nu ser Nasa istället fram emot de två kommande uppskjutningstillfällena, planerade till fredagen den 2 september och måndagen den 5 september.

Det ger teamet bakom Artemisuppdraget en knapp vecka för att identifiera och fixa det senaste av en lång rad problem.