SpaceX

Raket på villovägar kommer att kollidera med månen

En bärraket från SpaceX har rört sig mellan jorden och månen i nästan sju år. Nu har forskarna ett datum för dess oundvikliga krasch – och de ser fram emot det!

Forskare räknar med att vi fredagen den 4 mars 2022 kan få bevittna en händelse som aldrig tidigare har inträffat: Att ett människoskapat objekt oavsiktligt kraschar på månen.

Objektet är en Falcon 9-raket som tillverkats av det privata rymdföretaget SpaceX. Raketen användes för sju år sedan, i februari 2015, för att skicka en satellit ut i rymden.

Men efter att ha levererat satelliten fick raketen i problem. Den saknade tillräckligt med bränsle för att kunna sätta kurs tillbaka mot jorden och hamnade i stället mellan jordens och månens gravitationsfält.

Ända sedan dess har bärraketen befunnit sig i en kaotisk omloppsbana mellan de båda himlakropparna och nu befinner den sig på kollisionskurs med månen.

Här kan du se när den aktuella Falcon 9-raketen som nu väntas krascha på månen sköts upp. Uppskjutningen ägde rum den 11 februari 2015.

Forskare ser fram emot kraschen

Kraschen kommer sannolikt att ske runt ekvatorn på baksidan av månen, men forskare behöver i nuläget mer data för att beräkna den exakta platsen och tidpunkten för kollisionen.

Så fort tid och plats specificerats kommer de att fokusera på nedslagsplatsen och se till att observera den med satelliter som kretsar runt månen.

Bärraketen från SpaceX väger cirka fyra ton och den förväntas träffa månen i en hisnande hastighet på 2,58 kilometer per sekund.

Forskarna ser fram emot kraschen med spänning eftersom kollisionen kan innebära ny kunskap om månens geologi – precis som förra gången en raket störtade på månen.

Det inträffade 2009 och var, till skillnad från nu, en planerad krasch som genomfördes av Nasa.

Den gången träffade forskare månens sydpol med en raket av ungefär samma storlek, och nedslaget bidrog till att bekräfta att det finns vatten på månen.