I vår egen galax, Vintergatan, händer det ett par gånger under loppet av miljontals år. Men tittar man ännu längre ut i universum, till avlägsna galaxer, förekommer det åtskilliga gånger per år.
Två svarta hål kolliderar i en enorm explosion, där de båda svarta hålen smälter ihop och skickar ut enorma gravitationsvågor i universum.
Precis som en leksakssnurra som spinner runt på ett bord, har de svarta hålen var sin vridningsaxel, som kan ha olika orienteringar i förhållande till varandra.
Sedan de första mätningarna gjordes 2015, har forskare undrat vad som bestämmer riktningen på de svarta hålens rotationsaxlar vid tidpunkten då två svarta hål kolliderar med varandra.
Mycket överraskande tyder en ny teori på att riktningen uppstår helt slumpmässigt, när det svarta hålet bildas i en supernova.
Ändrar kurs under uppkomsten
Teorin förklaras i en ny studie som har publicerats i tidskriften The Astrophysical Journal.
Enligt författaren, Thomas Tauris, som är professor i teoretisk astrofysik vid Ålborgs universitet i Danmark, har man hittills mätt omkring 100 kollisioner mellan två svarta hål. I sin studie av dessa kollisioner har Thomas Tauris tittat närmare på riktningen av de svarta hålens rotationsaxlar.
"Det som har varit svårt att förstå sig på har varit hur de båda svarta hålens rotationsaxlar har legat i förhållande till varandra", säger han.
"Jag har upptäckt att när tunga stjärnor slutar sina liv i en supernovaexplosion, tycks rotationsaxeln hos det nyfödda svarta hålet vändas i en slumpmässig riktning."
Mer konkret har Thomas Tauris använt datorsimuleringar av miljontals supernovor i binära system – det vill säga dubbelstjärnsystem – för att återskapa de svarta hålens rotationsaxlar.
Idén att de svarta hålens rotationsaxlar "vänds" i en slumpmässig riktning under bildningsprocessen, fick Thomas Tauris från neutronstjärnor, där samma sak sker.