Månebesøk

Nu återvänder vi till månen

Kina har nyligen landsatt en månbil på månens baksida och de närmaste åren blir det närmast rusningstrafik på jordens trofasta följeslagare. Ett flertal farkoster ska utforska månen – och människan ska också besöka satelliten igen.

Kina har nyligen landsatt en månbil på månens baksida och de närmaste åren blir det närmast rusningstrafik på jordens trofasta följeslagare. Ett flertal farkoster ska utforska månen – och människan ska också besöka satelliten igen.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torsdagen den 3 januari skrev Kina rymdhistoria när de blev de första att landa på månens baksida.

Landningsfarkosten Chang'e-4 placerade stödbenen i måndammet under de arla morgontimmarna för att kort senare landsätta den 140 kilo tunga månbilen Yutu 2.

Månbilen rullade i väg på sitt uppdrag i ett jungfruligt månlandskap, där varken människor eller rymdrobotar någonsin satt sin fot.

Nu står rymdnationerna i kö för att utforska månen, som både ska utsättas för provborrningar, kartläggas och få en månbas. Och slutligen ska människan återigen klä på sig måndräkten för att återbesöka vår gyllene granne.

Här får du en överblick över de viktigaste uppdragen de närmaste åren:

2019: Lunar Outpost

Hoppande farkost mäter halt av måndamm

Företaget Moon Express sänder upp en så kallad hopper, som ska landa nära sydpolen. Där ska sonden mäta måndammets halter av vatten och mineraler innan den hoppar vidare.

© Moon Express

2019: SLIM-1

Ansiktsigenkänning kartlägger månen

Japans första landare sätts ner mjukt i en krater på månen. Ombord finns teknik för ansiktsigenkänning som identifierar strukturer på månens yta och bland annat kartlägger kratrar.

© JAXA

2019: Dragon

Turister på blixtvisit till månen

Företaget SpaceX sänder två rymdturister runt månen i farkosten Dragon. Uppsändningen sker med tre återanvändbara lyftraketer som samtliga ska landa på jorden igen.

© SpaceX

2019: Chang'e-5

Sond fraktar måndamm till jorden

En landare och en rymdbil reser till berget Mons Rümker på slätten Oceanus Procellarum. Där borrar farkosterna ut en två meter lång borrkärna som sänds tillbaka till jorden med en liten sond.

© CNSA

2020: Resource Prospector

Expedition borrar ut kärnor ur månen

En landare och en rymdbil tar upp meterlånga borrkärnor ur marken i jakten på syre, vatten och väte. Dessa ämnen krävs för att människor ska kunna vistas på månen under en längre tid.

© NASA

2020: Harvest Moon

Gruvrobot sänder prover till jorden

Moon Express följer upp expeditionen Lunar Outpost med en gruvrobot, som ska landa på berget Malapert nära sydpolen. Därifrån sänder den prover av måndammet till jorden.

© Moon Express

2023: Orion

Lägger grunden till månstation

Fyra astronauter reser runt månen. Expeditionen för med sig maskinmodulen till den planerade rymdstationen Deep Space Gateway som ska placeras i omloppsbana runt månen.

© Boeing