Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månebesøk

Nu återvänder vi till månen

Kina har nyligen landsatt en månbil på månens baksida och de närmaste åren blir det närmast rusningstrafik på jordens trofasta följeslagare. Ett flertal farkoster ska utforska månen – och människan ska också besöka satelliten igen.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torsdagen den 3 januari skrev Kina rymdhistoria när de blev de första att landa på månens baksida.

Landningsfarkosten Chang'e-4 placerade stödbenen i måndammet under de arla morgontimmarna för att kort senare landsätta den 140 kilo tunga månbilen Yutu 2.

Månbilen rullade i väg på sitt uppdrag i ett jungfruligt månlandskap, där varken människor eller rymdrobotar någonsin satt sin fot.

GALLERI: Kina intar månens baksida

Uppdraget kan vara den svåraste uppgiften på månen hittills och eventuellt omfattande: Forskarna kan få ny kunskap om självaste livets uppkomst på jorden – och kanske till och med få en växt ombord på månbilen att blomma.

Nu står rymdnationerna i kö för att utforska månen, som både ska utsättas för provborrningar, kartläggas och få en månbas. Och slutligen ska människan återigen klä på sig måndräkten för att återbesöka vår gyllene granne.

Här får du en överblick över de viktigaste uppdragen de närmaste åren:

 • © Moon Express

  2019: Lunar Outpost

  Hoppande farkost mäter halt av måndamm

  Företaget Moon Express sänder upp en så kallad hopper, som ska landa nära sydpolen. Där ska sonden mäta måndammets halter av vatten och mineraler innan den hoppar vidare.

 • © JAXA

  2019: SLIM-1

  Ansiktsigenkänning kartlägger månen

  Japans första landare sätts ner mjukt i en krater på månen. Ombord finns teknik för ansiktsigenkänning som identifierar strukturer på månens yta och bland annat kartlägger kratrar.

 • © SpaceX

  2019: Dragon

  Turister på blixtvisit till månen

  Företaget SpaceX sänder två rymdturister runt månen i farkosten Dragon. Uppsändningen sker med tre återanvändbara lyftraketer som samtliga ska landa på jorden igen.

 • © CNSA

  2019: Chang'e-5

  Sond fraktar måndamm till jorden

  En landare och en rymdbil reser till berget Mons Rümker på slätten Oceanus Procellarum. Där borrar farkosterna ut en två meter lång borrkärna som sänds tillbaka till jorden med en liten sond.

 • © NASA

  2020: Resource Prospector

  Expedition borrar ut kärnor ur månen

  En landare och en rymdbil tar upp meterlånga borrkärnor ur marken i jakten på syre, vatten och väte. Dessa ämnen krävs för att människor ska kunna vistas på månen under en längre tid.

 • © Moon Express

  2020: Harvest Moon

  Gruvrobot sänder prover till jorden

  Moon Express följer upp expeditionen Lunar Outpost med en gruvrobot, som ska landa på berget Malapert nära sydpolen. Därifrån sänder den prover av måndammet till jorden.

 • © Boeing

  2023: Orion

  Lägger grunden till månstation

  Fyra astronauter reser runt månen. Expeditionen för med sig maskinmodulen till den planerade rymdstationen Deep Space Gateway som ska placeras i omloppsbana runt månen.

Läs också:

Månens overflade og Jorden set fra Apollo 11, 1969
Månen

LIVE: Nasa avslöjar banbrytande nyhet om månen

3 minuter
Rymdresor

I DAG: Romfartøy skal ta prøve av farlig asteroide

7 minuter
Är månens baksida annorlunda än framsidan?
Månen

Hur ser månens baksida ut?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj