Månbesök
Månbesök

Det första fotspåret i måndammet sattes av Niel Armstrong 1969, men sedan 1972 har ingen människa satt sin fot på månen. Nu återvänder vi – först med obemannade farkoster och därefter bemannade uppdrag.

© Shutterstock

Nu återvänder vi till månen

Nästa år blir det rusningstid på månen. 2018 sätter åtta rymdfarkoster kurs mot himlakroppen och därefter följer ytterligare tio innan 2020. Farkosterna ska utforska jordens trofasta följeslagare som vet ytterst lite om.

19 december 2017

För 50 år sedan tog världens då kraftigaste raket sin första besättning upp i omlopp runt jorden. Bara två månader senare forslade den mäktiga Saturn V-raketen de första tre astronauterna ända till månen och hem igen i samband med det historiska Apollo 8-uppdraget.

Sedan Apollo-dagarna har människan inte färdats i yttre rymden, men nu står Nasa och andra rymdfartsorganisationer redo med nya kraftfulla raketer som kan föra arvet efter Saturn V vidare.

En helt ny generation av jätteraketer väntar på att få ta människan på längre resor i rymden och du kan läsa allt om raketerna och deras nya uppdrag i nr. 15 av Illustrerad Vetenskap som du får i brevlådan om du beställer nu.

Den destination som står högst på önskelistan hos världens rymdfartsorganisationer är en gammal bekant. Inom de närmaste fem åren kommer nio uppdrag att peka raketspetsen mot jordens enda naturliga satellit och ta människan tillbaka till månen.

SATELLITER

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: FEM SATELLITER STUDERAR MÅNEN ORION, USA

På rymdkapseln Orions jungfruresa ska fem små satelliter sändas i omloppsbana runt månen. Två av farkosterna ska leta efter is. En av dem för med sig jäst för att se hur organismen klarar solens kraftiga strålning. De två övriga ska leta efter väte och hitta råvaror som kan vara intressanta för framtida gruvdrift.

RYMDFORDON

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2020: EXPEDITION BORRAR UT KÄRNOR UR MÅNEN RESOURCE PROSPECTOR, USA

En landare och en rymdbil tar upp meterlånga borrkärnor ur marken i jakten på syre, vatten och väte. Dessa ämnen krävs för att människor ska kunna vistas på månen under en längre tid.

GÅ PÅ UPPTÄCKT I UNIVERSUM med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

2019: SOND FRAKTAR MÅNDAMM TILL JORDEN CHANG’E 5, KINA

En landare och en rymdbil reser till berget Mons Rümker på slätten Oceanus Procellarum. Där borrar farkosterna ut en två meter lång borrkärna som sänds tillbaka till jorden med en liten sond.

2018: RYMDFORDON SKA SAMARBETA MED SATELLIT CHANDRAYAAN, INDIEN

Expeditionen utgörs av en landare, en rymdbil och en satellit i omloppsbana runt polerna. Landningen sker nära sydpolen, där rymdbilen via satelliten tar prover och sänder data till jorden.

2018: MÅNENS BAKSIDA FÅR SITT FÖRSTA BESÖK CHANG’E 4, KINA

En landare och en rymdbil sätts för första gången ner på månens baksida nära sydpolen. Expeditionen ska testa om det går enklare att observera rymden på en plats som är skyddad från jordens radiobrus.

LANDARE

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2019: ANSIKTSIGENKÄNNING KARTLÄGGER MÅNEN SLIM-1, JAPAN

Japans första landare sätts ner mjukt i en krater på månen. Ombord finns teknik för ansiktsigenkänning som identifierar strukturer på månens yta och bland annat kartlägger kratrar.

2019: HOPPANDE FARKOST MÄTER HALT AV MÅNDAMM LUNAR OUTPOST, PRIVAT

Företaget Moon Express sänder upp en så kallad hopper, som ska landa nära sydpolen. Där ska sonden mäta måndammets halter av vatten och mineraler innan den hoppar vidare.

2020: GRUVROBOT SÄNDER PROVER TILL JORDEN HARVEST MOON, PRIVAT

Moon Express följer upp expeditionen Lunar Outpost med en gruvrobot, som ska landa på berget Malapert nära sydpolen. Därifrån sänder den prover av måndammet till jorden.

BESÄTTNING

2023: LÄGGER GRUNDEN TILL MÅNSTATION ORION, USA

Fyra astronauter reser runt månen. Expeditionen för med sig maskinmodulen till den planerade rymdstationen Deep Space Gateway som ska placeras i omloppsbana runt månen.

Följ med i den tekniska utvecklingen

Tekniker bygger transistorer små som atomer, raketer landar rätstående på jorden och artificiell intelligens har bättre omdöme än människor.

Den tekniska utvecklingen har aldrig gått så snabbt och varje dag blir vår värld alltmer avancerad och svår att förstå. Med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap får du både förklaringarna och de fascinerande historierna bakom dagens största ingenjörsbedrifter.

Du får två nummer av Illustrerad Vetenskap och en trådlös högtalare för bara 79 kronor (inkl. porto) HÄR.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: