Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nedräkningen pågår: USA skriver rymdfartshistoria

Det första bemannade rymduppdraget från amerikansk mark på tio år börjar om några få timmar när SpaceX och Nasa skickar två astronauter mot den Internationella rymdstationen ISS med rymdkapseln Crew Dragon.

NASA

Cirka en timme efter solnedgången, på lördag klockan 21.22, kommer ett starkt ljud och ljus från en eldsprutande 70 meter raket störa mörkret och tystanden.

Det är då uppdraget som kallas SpaceX Demo-2 enligt plan inleds. Då kommer Falcon 9-raketen – med den bemannade rymdkapseln Crew Dragon i spetsen – dundra iväg mot den Internationella rymdstationen ISS.

Uppsändningen har redan fått en plats i rymdfartshistorien: Det är nämligen första gången sedan 2011 som en bemannad rymdfarkost lyfter från amerikansk mark.

© NASA/Kim Shiflett

Behnken och Hurley får inte misslyckas

  • De två astronauterna ombord - Bob Behnken och Doug Hurley - är huvudpersonerna i uppdraget. De ska genomföra en säker resa till och från rymdstationen: Från uppskjutning till dockning och vidare till landning.

  • Ett annat viktigt syfte är att uppgradera ISS:s energikretslopp med nya batterier som kommer ankomma med rymdfarkosten H-II Transfer Vehicle-9 från den japanska rymfartsmyndigheten Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA.

  • Dagen efter uppsändningen kommer Crew Dragon kopplas till rymdstationen där Behnken och Hurley ska spendera de kommande två till tre månaderna innan de återvänder till jorden igen.

  • Uppdraget ska fullbordas med en så kallad fallskärmslandning i Atlanten öster om Florida, USA.

  • Om allt går enligt plan blir Demo-2-uppdraget det första av ett antal uppsändningar till ISS.

Ett nytt kapitel för USA kan snart inledas

Demo-2-uppdraget är den sista pusselbiten i en lång rad av tester och flera års förberedelser.

Biten behöver hamna på rätt plats innan Nasas besättningsprogram Commercial Crew Program kan godkänna rymdkapseln Crew Dragon för operationella, långvariga uppdrag till rymdstationen.

Certifieringen kan således bli en milstolpe för Nasa och SpaceX. Det innebär nämligen att USA får ännu bättre förutsättningar för att besöka ISS i framtiden.

Draken flyger med en förkolnande sköld

© NASA Kennedy

Crew Dragon från SpaceX har en värmesköld framställd i ett stycke av materialet PICA-X. Materialet är framtaget för att smälta bort under nedstigningen i atmosfären och samtidigt ta med sig mycket av värmen.

Men när sköldens yttersta lager förkolnar förändras materialets egenskaper och på samma sätt som rymdfärjans keramiska plattor blir det extremt isolerande och skyddar därmed kapseln mot värmen.

Dessutom kan Crew Dragon-kapseln föras i säkerhet om lyftraketen under den oväntat skulle explodera. I kapselns ytterväggar sitter 18 raketmotorer som kan starta på mindre än en sekunds varsel och skjuta i väg kapseln från raketen i 160 kilometer i timmen inom 1,2 sekunder.

Motorerna drivs av så kallade hypergoliska kemikalier som spontanantänder när de kommer i kontakt med varandra, så att astronauterna kan lita på att de alltid startar.

Crew Dragon klarade ett viktigt test när den (utan människor ombord) skickades upp den 2 mars 2019 och knappt ett dygn senare kopplades automatiskt till ISS. Knappt en vecka senare landade kapseln utan problem i Atlanten efter att ha klarat av färden ned genom jordens atmosfär.

3, 2, 1 ... Se uppsändningen här

Om du vill se uppsändningen kan du live-strömma den historiska händelsen via länken nedan.

SE RAKETEN FALCON-9 OCH RYMDKAPSELN CREW DRAGON SKRIVA HISTORIA

Och om du absolut inte kan vänta till dess kan du ta en smygtitt på hur Nasa och SpaceX föreställer sig att uppdraget kommer att gå till.

Läs också:

Rymdresor

Astronauter uppgraderas till första klass

11 minuter
Rymdresor

SpaceX har sålt den första biljetten till månen

3 minuter
Rymdresor

NASA erövrade rymden

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj