NASA vill knuffa asteroid ur kurs

Stora asteroider kommer i framtiden att vara på väg rakt mot jorden. Nu vill NASA krascha en rymdsond mot en asteroid för att få den att ändra kurs.

NASA har precis godkänt ett projekt som ska knuffa hotfulla asteroider ur sin bana.

© Shutterstock

Om en flera hundra kilometer stor asteroid träffar jorden är vi dödsdömda. Därför letar NASA efter den perfekta metoden för att avvärja de gigantiska rymdstenarna.

Nu har de godkänt ett projekt,som ska knuffa asteroider ur kurs.

Den 23 juni godkände NASA det första projektet som ska testa om forskare kan omdirigera en asteroid. Projektet heter DART - eller Double Asteroid Redirection Test – och går enkelt uttryckt ut på att krascha en rymdsond rakt in i en asteroid, så att den ändrar kurs.

Sond ska krascha in i asteroid

Idén är ett utnyttja sondens rörelseenergi för att knuffa en asteroid ur sin bana.

DART-sonden ska skickas iväg mot asteroidsystemet Didymos, som består av Didymos A på cirka 780 meter och Didymos B på cirka 160 meter.

Sonden ska kraschas mot den minsta asteroiden, som kretsar runt sin storebror, så att forskarna kan observera hur dess bana förändras.

Video

Projektet har lanserats av fysiker hos John Hopkins Applied Physics Laboratory i delstaten Maryland i USA, och går nu från konceptfasen till verklighet.

Nio gånger snabbare än en gevärskula

DART-sonden, som är stor som ett kylskåp, träffar asteroiden med 6 km/s – omkring nio gånger snabbare än en gevärskula. Även om asteroidens fart ändras endast en aning innebär även en liten knuff att banan över tid förändras markant.

På jorden kan forskare följa kollisionen och kursändringen, så att de kan utvärdera hur användbar knuffmetoden är som försvar mot asteroider.