ICON/SEArch+
Månbas

Nasa ska placera kärnreaktor på månen

Den amerikanska rymdorganisationen har nyligen utlyst en tävling för att hitta den bästa kärnreaktorlösningen på månen före 2030. Den nya energikällan ska bistå framtida rymdresor.

Drömmen om en koloni på månen kommer allt närmare. Forskare har lyckats att få växter att gro i månjord, som ska förse astronauter med både föda och syre. Man ska även borra efter vatten inom de närmaste åren.

Samtidigt arbetar Nokia på en 4G-lösning på månen. Men varifrån ska elektriciteten komma?

Den amerikanska rymdorganisationen Nasa arbetar med en lösning på det problemet. De ska placera en kärnreaktor 384 000 kilometer från jorden. Närmare bestämt på jordens enda naturliga satellit: Månen.

Kraftverket ska stå klart senast 2030.

Nasa-illustration av en fissionsreaktor på månen.

Nasa ska installera en kärnreaktor på månen före 2030. Förhoppningen är att jordens naturliga satellit ska fungera som bränslestation för framtida rymdresor. Bilden ovan är en illustration av en så kallad fissionsreaktor.

© Nasa

Nasa behöver en stabil energikälla

Även om solpaneler faktiskt skulle kunna vara en lösning för att utvinna energi på månen, som de redan gör på månbilar, så behöver en månbas en stor mängd energi som är både konstant och stabil.

Nasa har redan valt ut tre konceptförslag till en så kallad fissionsreaktor, som ska vara klar att skickas upp innan detta årtionde är slut.

"Att utveckla de här tidiga lösningarna kan hjälpa oss att skapa grunden för en mer långsiktig mänsklig närvaro i andra världar", säger Jim Reuter som är administratör vid Nasas Space Technology Mission Directorate.

fissionsreaktor månen

Nasa och det amerikanska energidepartementet har valt ut tre konceptförslag till en fissionsreaktor.

© Nasa

Så fungerar en fissionsreaktor

En fissionsreaktor utnyttjar den energi som frisätts vid klyvningen av atomkärnor som uran.

Fission skapas genom att neutroner skjuts in i grundämnet uran-235, som kan vidmakthålla en nukleär kedjereaktion.

Till skillnad från andra energikällor kan fissionsreaktorer konstant leverera elektricitet och placeras på mörka, kalla platser som exempelvis månens yta.

De första testerna utförs 2025

"Fission Surface Power-projektet är ett högst realiserbart första steg mot att USA etablerar kärnkraft på månen", berättar John Wagner, direktör för Idaho National Laboratory.

De tre amerikanska företagen Lockheed Martin, Westinghouse och IX har samtliga fått fem miljoner dollar för att leverera den bästa kärnreaktorn.

Som en del av Nasas stora månprogram, Artemis, ska astronauter testa vilka möjligheter de tre förslagen erbjuder vid den första bemannade månlandningen sedan 1972, som enligt planen ska skjutas upp senast 2025.

Bränsle till framtida rymdresor

Planen är att kärnreaktorn ska producera 40 kW och användas under minst tio år framöver. Förhoppningsvis ska framtida kraftverk utgöra grunden för en mer permanent mänsklig närvaro på månen.

Dessutom hoppas Nasa att dessa kraftverk ska kunna leverera bränsle till längre resor ut i rymden.

"Rikliga mängder energi är nyckeln till framtidens rymdutforskning", förklarar Jim Reuter.

Detaljer om de olika koncept som har lämnats in har ännu inte offentliggjorts.