Nasa hittar försvunnen rymdfarkost runt månen

Under åtta år har ingen haft kontakt med den lilla rymdfarkosten. Men nu har Nasa fångat upp signaler från den försvunna sonden.

© Indian Space Research Organisation

Efter åtta års radiotystnad har Nasa hittat en försvunnen indisk rymdfarkost.

Den amerikanska rymdfartsorganisationen har kunnat leverera det glada beskedet till de oroliga föräldrarna – den indiska rymdfartsorganisationen ISRO.

Farkosten Chandrayaan-1 lämnade jorden 2008 för att gå i omloppsbana runt månen. Men sedan augusti 2009 har man inte hört något ifrån den.

Lika stor som en liten bil

Sonden är 1,5 x 1,5 meter och väger 1 380 kilo. Att hitta ett objekt i den storleken runt månen är som att hitta en nål i en höstack.

Månens sken (det reflekterande ljuset) har gjort det omöjligt att hitta farkosten med optiska teleskop.

Radar hittade farkosten

Därför har Nasa använt en ny radarteknik för att hitta den lilla indiska farkosten.

De skickade iväg mikrovågor från sin 70 meter höga antenn i Nasas Goldstone Deep Space Communications Complex i Kalifornien i USA mot månens nordpol och därefter fångade det 100 meter stora Green Bank Telescope i West Virginia upp det reflekterande radioekot.

Goldstoneantennen.

© Shutterstock

Enligt Nasas beräkningar borde farkosten korsa månens poler varje omlopp och ett omlopp ta två timmar och åtta minuter.

Sonden skulle kartlägga månen

Och mycket riktigt fångade Green Bank-teleskopet upp två signaler på fyra timmar av något som såg ut att kunna vara en radiosignatur från en liten rymdfarkost.

Teamet bakom sökandet använde data från retursignalerna för att beräkna objektets hastighet och avståndet till det. Och det visade sig att det är Chandrayaan-1 som de har hittat.

Den ursprungliga planen var att sonden skulle kartlägga månen fotogeologiskt.