Shutterstock
Nasa Musk ISS SpaceX

Nasa har lagt en jätteorder hos Musks rymdföretag

Nasa har beställt fem uppdrag till den Internationella rymdstationen med Elon Musks rymdbolag.

En jätteorder från den amerikanska rymdadministrationen Nasa kommer förmodligen att få det att rassla till i kassan hos Teslamiljardären Elon Musks rymdföretag, SpaceX.

Nasa meddelade på onsdagen att de har ingått ett kontrakt med SpaceX för fem uppdrag till den Internationella rymdstationen, ISS, fram till 2030.

Avtalet är värt hela 1,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 15 miljarder svenska kronor.

Har köpt 14 rymdresor

Nasa har även ett samarbete med flygplanstillverkaren Boeing, men Boeings farkost "CST-100 Starliner" har ännu inte godkänts för att flyga till ISS med besättning.

SpaceX:s rymdfarkost "Crew Dragon" har varit godkänd sedan 2020 och kan flyga till ISS med fem besättningsmedlemmar.

Med de fem nya rymdflygningar som Nasa har beställt från SpaceX har de nu köpt in totalt 14 rymdflygningar från Elon Musks rymdbolag.

SpaceX och Boeing ingick kontrakt med Nasa redan 2014, efter det att Nasa slutade flyga astronauter till ISS år 2011.

Båda bolagen hade kontrakt för sex flygningar, men Nasa tilldelade SpaceX ett kontrakt för ytterligare tre uppdrag efter att Boeings Starliner drabbades av tekniska problem.

Starliner har haft stora utmaningar med programvaran som hjälper till att kontrollera rymdfarkosten. Det verkar dock som att Boeing kommit till rätta med problemen eftersom de planerar sin första Starliner-flygning med astronauter under februari nästa år.