Nasa uppskjutning

NASA erövrade rymden

Eldsprutande raketer, sonder långt ute i solsystemet och fotavtryck på månen. NASA har genomfört världens viktigaste rymduppdrag - och fler är på väg. Vi ger dig NASA:s bakgrund med en rad frågor och svar.

Månlandningar, Mars-rovrar och sonder om avlägsna planeter. Rymdfartsjätten NASA har kommit en god bit på väg att utforska solsystemet men är långt från färdig. Inom den närmaste 20 åren ska människan både fånga in asteroider med gigantiska nät och sätta fotavtryck på Mars.

Vad är NASA?

NASA är den amerikanska rymdfartsorganisationen som grundades 1958. Det skedde i kölvattnet på organisationen NACA (The National Advisory Committee for Aeronautics), som testade flygplan och aerodynamik bland annat för användning i första och andra världskriget.

Varför heter det NASA?

NASA står för National Aeronautics & Space Administration. Som jämförelse heter den Europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency).

Varje år mottar NASA 16 miljarder dollar (cirka 130 miljarder kronor) av den amerikanska staten till rymdprogram och grundforskning.

Hur många gånger har NASA varit på månen?

Mellan 1969 och 1972 genomförde NASA sex bemannade månlandningar. Totalt har 12 astronauter satt sin fot på månens yta.

Därutöver har rymdfartsorganisationen genomfört ett otal obemannade landningar. Tills vidare har endast USA förmått att skicka människan till månen.

När skickar NASA människan till Mars?

NASA har planer på att landa på Mars på 2030-talet.

NASA:s forskare jobbar hårt på att utveckla den teknik som krävs för att skicka människor till Mars, där de ska kunna leva och arbeta. Enligt planen ska NASA:s Mars-astronauter sedan återvända till jorden.

Hur många Apollo-uppdrag genomförde NASA?

I början hade NASA stora problem med Apolloprogrammet. Apollo 1 drabbades av en katastrof den 27 januari 1967, då det bröt ut en brand i kapseln under en övning vilket ledde till att tre astronauter dog.

Den första framgångsrika bemannade Apollo-flygningen var Apollo 7, i oktober 1968.

Härefter följde en hel rad Apollo-uppdrag – inte minst den första månlandningen med Apollo 11, i juli 1969. Den sista Apollo-flygningen blev Apollo 17 i december 1972, som också var den hittills sista månlandningen.

Vilken är den största raket som NASA har byggt?

För att lyfta Apollomodulen och månlandningsfarkosten ut ur atmosfären var NASA tvungna att utveckla en enorm raket. Resultatet blev den 111 meter höga och 3 000 ton tunga rymdraketen Saturn V som än i dag är den största raketen NASA har byggt.

Det är dock en ännu större raket på väg. När rymdfarkosten Orion ska i väg till Mars kommer det att ske med den nya raketen Space Launch System med en höjd på 117 meter.

Varifrån styr NASA sina uppdrag?

När NASA skickar upp en raket sker det från Cape Canaveral vid Floridas Atlantkust. Här ligger också John F. Kennedy Space Center, som i dag styr obemannade uppdrag.

I Houston, Texas, ligger Lyndon B. Johnson Space Center, varifrån alla bemannade uppdrag styrs.

Vad har "Houston, we have a problem" med NASA att göra?

Citatet refererar till Apollo 13, som drabbades av explosioner i rymden.

"Houston, we have a problem" är dock inte ordagrant och kommer egentligen från Hollywoodfilmen “Apollo 13”, då astronauterna, ledda av Tom Hanks, kontaktar kontrollcentret i Houston, när rymdfarkostens teknik börjar svikta.

I verkligheten meddelade astronauten Jack Swigert kontrollcentret: "Houston, I believe we’ve had a problem here", efter att en syretank hade exploderat och varningslamporna började blinka.

Sedan dess har uttrycket blivit populärt i alla möjliga sammanhang när ting håller på att gå åt pipan.

Använder NASA fortfarande rymdfärjor?

Nej. NASA flyger inte längre med rymdfärjor. Som den sista pensionerades rymdfärjan Atlantis den 21 juni 2011 efter ett vällyckat uppdrag.

NASA byggde totalt fem rymdfärjor: Förutom Atlantis var det Discovery, Endeavour, Challenger och Columbia. De två sistnämnda exploderade respektive brann upp 1986 och 2003.

När skickade NASA i väg Curiosity till Mars?

Rovern Curiosity skickades till Mars 2011 och landade på den röda planeten i augusti 2012. Rovern har bland annat undersökt Mars klimat och lämpliga landningsplatser för det kommande bemannade Mars-uppdraget.

Vilka är de fem största uppdrag som NASA har genomfört?

  1. Månlandningen med Apollo 11, 1969

  2. Den Internationella Rymdstationen (ISS), som byggdes i samarbete med rymdorganisationer i Europa, Ryssland, Kanada och Japan, 1998

  3. Hubbleteleskopet och dess fantastiska bilder, 1990

  4. Marsrovrarna Spirit och Opportunitys undersökningar av den röda planeten, 2004

  5. Cassini-uppdragets omloppsbana runt Saturnus och sondens landning på månen Titan, 2004-2005.

Har NASA fler spektakulära uppdrag på gång?

Med nytt teleskop kan NASA se universums födelse

2018 kommer världens hittills kraftfullaste teleskop, James Webb Space Telescope, skickas upp i omloppsbana.

Rymdteleskopets spegel är dubbel så stor som Hubbleteleskopets huvudspegel och kommer kunna se 13,5 miljarder år tillbaka i tiden och fånga upp infraröd strålning från den gång de första stjärnorna och galaxerna blev till.

NASA fångar in asteroid

2019 skickar NASA upp en robotrymdfarkost för att fånga en asteroid och transportera den till närheten av månen, där den ska placeras i en stabil omloppsbana.

Efter planen ska astronauter runt 2021 landa på asteroiden och undersöka den på nära håll. Målet är bl.a. att undersöka möjligheten för att kunna ändra banan för en asteroid, i händelse av att en stor sådan en dag hamnar på kollisionskurs med jorden.

NASA sätter sin fot på Mars

På 2030-talet kommer NASA sätta de första människorna på Mars, efter att sonder och rovrar har undersökt lämpliga landningsplatser och byggt en bas på den röda planeten.

NASA jubilerar

Följ med tillbaka till tiden då NASA hette NACA och få hela historien om världens mest magnifika rymdorganisation - från 1915 till i dag: