NASA afføring top

Nasa anordnar stor avföringstävling

Nasa behöver din hjälp att bli av med 6 liter urin och 450 milliliter avföring i rymden. Om din idé är den bästa kan du vinna nästan 300 000 kronor.

1 december 2016 av Karine Kirkebæk

Tänk dig att du är astronaut och att en katastrof gör att du tvingas stanna i din rymddräkt i flera dagar – och så behöver du gå på toaletten.

Det är en utmaning som Nasa har ställts inför och som de ännu inte själva har kunnat lösa. Därför ber de nu oss alla om hjälp.

>>Upplev svart sol över sydstaterna när en total solförmörkelse inträffar i USA. Läs mer här.

Deltag i tävlingen

Uppgiften är enkel: Kom på ett system till en rymddräkt som innebär att den kan göra sig av med upp till 1 liter urin, 75 milliliter avföring samt 80 milliliter menstruationsblod per dag i sex dagar.

Nasa kallar tävligen för “Space Poop” och vem som helst kan skicka in sin idé fram till den 21 december 2016 här.

Hör Nasaastronauten Rick Mastracchio berätta om utmaningen.

De tre bästa idéerna offentliggörs den 1 februari 2017 och varje förslag belönas med 30 000 dollar – cirka 293 000 kronor.

Vuxenblöjor räcker inte

Efter Apollo 17 (det vill säga efter 1972) har människan inte befunnit sig utanför den låga omloppsbanan där till exempel rymdstationen ISS befinner sig.

Det är cirka 386 kilometer ovan jorden. Därifrån kan astronauter återvända till jorden på ett par timmar. Ska de på längre uppdrag i rymden använder de sig av en form av vuxenblöja som kan suga upp vätska i upp till tolv timmar.

Mars innebär oglamourösa utmaningar

Nu när vi inom en överskådlig framtid ska göra den stora resan till Mars kommer astronauter behöva befinna sig längre i sin rymddräkt eftersom det är långt hem till jorden. Därför innebär Marsuppdragen ett antal mindre glamourösa utmaningar.

En av dessa är så enkel som att kunna gå på toaletten i sin rymddräkt. Hittar inte Nasa någon lösning på det kan det i slutänden faktiskt innebära att det tar livet av astronauterna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: