Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marsrover hittar sällsynt liv i knastertorr öken

Nasas kommande Marsrover har lyckats hitta DNA-spår djupt nere i den ogästvänliga Atacamaöknen i Chile. Därmed är roboten redo för att resa mot den röda planeten år 2020.

Shutterstock

Nasa har nu genomfört ett försök som ska förbereda för kommande Marsfärder där man ska söka efter spår av liv på den röda planeten.

Redan nästa år skickar Nasa iväg sin nästa rover, Mars 2020, och när den året därpå sätter hjulen i Marsgruset ska den hämta borrprover från ned till två meters djup och analysera dem på dna-molekyler.

Samma uppdrag har ESA:s kommande rover, Rosalind Franklin, vilken är uppkallad efter forskaren som bidrog till att avslöja dna-molekylens struktur.

Som ett slags generalrepetition genomförde forskarna experiment i Atacamaöknen i Chile, som erbjuder förhållanden som påminner om miljön på Mars.

Öknen är knastertorr och i vissa områden har det inte fallit något regn på flera hundra år. Dessutom är sanden starkt salthaltig, och ytan är utsatt för stark UV-strålning från solen.

Forskarna skickade ut en rover i öknen där dess uppgift var att ta borrprover på ned till 80 centimeters djup. Därefter undersöktes proverna med avseende på dna-spår, och även i denna ogästvänliga miljö fanns det hårdföra mikroorganismer.

Nasas rover har hittat dna-spår i borrprover från Atacamaöknen, där sanden påminner mycket om den på Mars.

© Carnegie Mellon University

Motsvarande borrningar har tidigare gett motsatt resultat. Då var det inte möjligt att påvisa dna, vilket ledde till slutsatsen att jordlagren i den torraste delen av Atacama var tomma på liv.

Orsaken till de skiftande resultaten är troligen att mikroorganismerna i öknen är mycket utspridda, och det understryker vikten av att även på Mars ta många prover innan man drar några slutsatser.

Läs också:

Mars

SUCCÉ! Nasas stora Marsexpedition har lyft

7 minuter
Mars top
Rymdresor

Enkelbiljett till Mars

0 minuter
Mars One - bakgrunden till uppdraget till Mars
Rymdresor

Mars invaderas av människor

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj