Marsrover

Mars-rover ska bana väg för de första nybyggarna

Marsrovern Curiositys uppföljare landar på Mars 2021. Rovern ska leta efter spår av liv, spela in Mars ljud och undersöka om det går att bygga en syrefabrik på planeten.

30 november 2016

Hur låter Mars, och kan vi skapa syre ur koldioxid?

De frågorna och många fler ska Nasas nya rover och människans förlängda arm på den fjärran planeten hitta svar på när farkosten landar på den röda planeten i februari 2021.

Curiosity 2.0 ska leta efter liv

Rovern, som är en vidareutveckling av den framgångsrika Curiosity som nådde Mars år 2012, har just passerat en milstolpe då den lämnat konstruktionsfasen och nu är klar att börja byggas.

Den ännu odöpta farkosten blir späckad med vetenskaplig utrustning.

När den i en icke så avlägsen framtid rullar ut i den marsianska öknen, får den i uppgift att söka spår av liv, samla in prover för närmare analys och bana väg för de första kolonisatörerna som vågar sig till den röda planeten.

Rover ska bana väg för människan

När den nya Marsrovern landar på Mars år 2021 efter en nio månader lång färd ska den genast börja ta bilder och testa om atmosfären kan göras människovänlig.

|

Ska undersöka möjligheterna för syrefabrik

Omkring 96 procent av Mars atmosfär består av koldioxid och en viktig del av roverns jobb blir att lista ut om det är möjligt att omvandla koldioxid till syre och därmed etablera en syrefabrik på planeten.

Koldioxiden är den råvara som ska utgöra basen för syreproduktionen.

Koldioxidmolekylerna består av en kolatom och två syreatomer, och i rovern finns apparaten MOXIE som kan spjälka koldioxid molekylerna och på så sätt skapa både syre och koloxid.

ROVERN I SIFFROR

? 3 meter lång ? 2,75 meter bred ? 2,2 meter hög ? 1 ton tun

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: