Mars One - bakgrunden till uppdraget till Mars

Mars One: Bakgrunden till uppdraget till Mars

Organisationen Mars One kommer skicka människor till Mars med enkelbiljett, och astronauterna kommer aldrig återvända hem. Läs här när Mars One skickar människor till Mars och om de utmaningar som väntar deltagarna.

Mars One kommer flyga människan till Mars

Organisationen Mars One kommer 2025 flyga 4 människor till Mars – med en enkelbiljett. Astronauterna ska leva och dö på den röda planeten och aldrig återvända till jorden.

Över 200 000 människor från hela världen har ansökt om att få följa med på rymdresan. På sikt kommer 24 kandidater, kanske fler, få en biljett. Mars One planerar nämligen att flyga minst sex grupper om fyra astronauter till jordens grannplanet, Mars.

Mars One allierar sig med en tv-station, så att folk hemma i vardagsrummet kan följa med i strapatserna på den röda planeten.

När börjar astronauterna träna?

Ansökningsfältet är i slutet av 2014 reducerat till 705 män och kvinnor som alla är i fysisk och mental toppform. Urvalet börjar under våren 2015 med intevjuer, därefter sätts de bäst lämpade kandidaterna ihop i grupper om fyra personer. Varje grupp består av två män och två kvinnor.

Träningen startar i slutet av 2015 i några träningscentra som är uppblåsbara bostadskupoler kallade habitat. Habitaten är en kopia av Marsbasen och de första träningshabitaten byggs i Danmark. Här ska Mars One-astronauterna träna benhårt för att ta sig igenom nålsögat.

Video: Se Mars Ones video av uppdraget

Video

Hur lång tid tar det att flyga till Mars?

Personerna bakom Mars One räknar med att färden till den röda planeten kommer att ta ett halvt år. Men innan Mars One-astronauterna sätter sin fot på den främmande planeten har små förarlösa bilar kallade Mars-rovrar arbetat hårt på att förbereda ankomsten. De har blåst upp habitaten och producerat syre så att Mars-bosättarna kan andas inomhus redan vid ankomsten.

Kan deltagarna i Mars One-programmet ångra sig?

När astronauterna väl har landat på Mars finns det ingen återvändo, och det finns ingen ångerrätt. För det första är rymdfarkosten som ska föra människorna till Mars inte utrustad med en raket som kan skicka tillbaka folk till jorden.

För det andra kommer den långa färden i rymden i viktlöst tillstånd och Mars låga gravitation försvaga astronauternas kroppar i så hög grad att de skulle få svårt att hålla sig upprätta på jorden. De skulle helt enkelt falla ihop på grund av jordens våldsamma gravitation om de återvände.

Hur överlever Mars One-deltagarna på Mars?

De första fyra kolonisterna från Mars One landar på Mars 2025 och genast börjar ett hårt arbete för att överleva. Mars-bosättarna ska snabbt så frön och sticklingar till sin första skörd av grönsaker. De ska också smälta is i marken för att få vatten som kan delar upp i syre och väte. Målet är att marken ska kunna ge dem allt det vatten de behöver. Habitaten som är invånarnas hem ska täckas med jord som skyddar invånarna mot det våldsamma solljuset. Strålningen från solen är nämligen långt kraftigare på Mars än på jorden och därför löper bosättarna större risk att få cancer.

Kan Mars One överhuvudtaget genomföras?

Mars One hävdar att uppdraget kan genomföras med existerande teknik som både kan generera vatten, syre och mat till Mars-bosättarna. Kritiker på Massachusetts Institute of Technology, MIT, är dock skeptiska till om Mars One har tagit hänsyn till alla tekniska detaljer. Till exempel finns det en risk att syrenivån i luften blir för hög. Syret kommer produceras i stora mängder av de gröna växterna som bosättarna ska odla. Därför måste det utvecklas metoder så att syrenivån i luften kan hållas nere på en nivå som inte är giftigt för människor.

Mars One-deltagarna följs av kameror överallt

Mars-bosättarna filmas dygnet runt och deras kamp för överlevnad visas på TV för att skaffa pengar till äventyret. Tittarsifforna förväntas bli enorma, då det här är tala om äkta reality-tv på en främmande planet, där ingen kan lämna habitatet.

Så här ser tidsplanen ut enligt Mars One:

  • 2013: Mars One mottar ansökningarna från de många människor som vill åka till Mars.

  • 2014: Konstruktionen av den första satellit för kontakt mellan invånarna på Mars och jorden sätts igång.

  • 2015: Fältet av 705 aspiranter skärs ner till 40 aspiranter. Ett tv-program följer kampen om platserna. Experter väljer sex grupper om fyra som tittarna kan rösta på.

  • 2016: Mars One planerar att välja en landningsområde och skicka det första obemannade uppdraget med förnödenheter till Mars - totalt 2500 kg reservdelar, solpaneler och frystorkad mat.

  • 2018: En kommunikationssatellit och en demonstrationsplattform landar på Mars. Plattformen skal vara ett "proof of concept", det vill säga att Mars One ska se om allt fungerar som avsett. Plattformen är utrustad med solceller som ska leverera ström till den framtida Mars One-basen.

  • 2020: En rover ska undersöka det utvalda området i detalj och identifiera den bästa platsen för en bas. Roverns viktigaste uppgift är att hitta ett ställe där vattenhalten i marken lär som störst.

  • 2022: Sex försörjningsuppdrag landar på planeten med de uppblåsbara modulerna. Dessutom landsätts livsmedel och ännu ett fordon. Rovrarna blåser upp och förbereder astronauternas ankomst. Rovrarna ska också gräva upp jord med fryst vatten i, avdunsta vatten ur jorden och se till att det finns tillräckligt med vatten till bosättarna när de ankommer.

  • 2025: Om planen håller ska de första fyra astronauterna skickas till Mars.

  • 2026: Den andra gruppen bosättare landar på Mars.