Lista: De 8 mest imponerande mänskliga rekorden i rymden

Den amerikanska astronauten Peggy Whiston har just slagit ett nytt rekord. Hon är nu den kvinna som har vistats längst i rymden. Det finns faktiskt en hel rekordbok för bedrifter i rymden, och här är några av de du måste slå för att hamna där.

Nasa-astronauten Peggy Whitson, här i tomteluva och randiga sockor i samband med jul, har just slagit ett nytt rymdrekord.

© Creative Commons/Wikimedia

1. Längst tid i rymden

Den amerikanska Nasa-astronauten Peggy Whitson har just återvänt hem efter 288 dagar på den Internationella rymsdtationen ISS.

Med sig hem har hon ett nytt rekord: Hon är den kvinna och amerikan som har befunnit sig längst tid i rymden.

Totalt har Peggy Whitson vistats 665 dagar i rymden.

2. Den äldsta kvinnliga astronauten

Samma Peggy Whitson har även ett annat rymdrekord – med sina 57 år är hon den äldsta kvinna som har befunnit sig i rymden.

3. De som befunnit sig längst bort från jorden

1970 blev Apollo 13:s besättning – Jim Lovell, Fred Haise och Jack Swigert – de människor som har befunnit sig längst bort från jorden. Det skedde när de flög över månens mest avlägsna delar – 400 171 kilometer från jorden.

4. Den yngste i rymden

Den sovjetiske kosmonauten Gherman Titov var bara 25 år gammal när har 1961 kretsade runt jorden under Vostok 2-uppdraget.

Det finns så klart även ett rekord i den andra änden av skalan:

5. Den äldste i rymden

Där återfinns amerikanen John Glenn, som var 77 år gammal när han befann sig i rymden 1998.

6. Flest rymdpromender

Varje gång en astronaut rör sig utanför en rymdfarkost säger man att hon eller han befinner sig på en rymdvandring.

Bland männen innehar ryssen Anatoly Solovyev rekordet med sina 16 rymdpromenader. Totalt har han befunnit sig 77 timmar och 41 minuter fritt i rymden.

Bland kvinnorna innehar Peggy Whitson ännu ett rekord. Hon har genomfört tio rymdpromenader och har därmed befunnit sig utanför en rymdfarkost i 60 timmar och 21 minuter.

Ett av de mest hisnande rekorden är det här:

7. Högst hastighet i rymden

1969 slog Apollo 10: besättning, Thomas Stattford, John W. Young och Eugene Cernan, rekordet i att röra sig i högst hastighet. De kom upp i 39 897 kilometer i timmen.

8. Längst tid på månens yta

Neil Armstrong var först på månen, men Eugene Cernan och Harrison Schmitt innehar sedan 1972 rekordet för de människor som har befunnit sig längst tid på månens yta. Det var under Apollo 17-uppdraget och rekordet blev 74 timmar, 59 minuter och 40 sekunder (mer än tre dagar).