Shutterstock
Rymdstation, Kina

Kina vill bygga kilometerlång rymdstation

Den gigantiska rymdstationen ska användas för att utforska rymden och göra det möjligt att leva i kretslopp under längre perioder.

Den kinesiska forskningsfonden National Natural Science Foundation of China har just bett ingenjörer och experter att utvärdera möjligheterna att bygga en gigantisk rymdstation i omloppsbana runt jorden.

Planen är en rymdstation som kommer att vara en kilometer lång. I jämförelse är den Internationella rymdstationen, ISS, bara 110 meter lång inklusive dess stora solpaneler.

Syftet med den stora rymdstationen beskrivs i projektmaterialet: "För framtida utnyttjande av rymdresurser, utforskning av universums mysterier och långsiktig bosättning i omloppsbana."

En viktig del av utmaningen är att utveckla lättviktsutrustning för att underlätta uppgiften att skicka upp byggmaterial samt att utforma nya byggtekniker, som kan göra det möjligt – och försvarbart – att montera en så pass stor konstruktion i omloppsbana.

ISS har kostat 100 miljarder dollar att bygga.

Jättestationen kan bli en plattform för utforskning av rymden i årtionden – men kan också bli ofattbart dyr. Byggandet av ISS tagit mer än 20 år, rymdstationen väger nu cirka 417 ton och har kostat cirka 100 miljarder dollar att uppföra.